24. mart 2023 16:21

Orlić i mađarski ambasador saglasni: Odnosi Srbije i Mađarske su odlični

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orlić i mađarski ambasador saglasni: Odnosi Srbije i Mađarske su odlični

Foto: NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

BEOGRAD - Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Zoltanom Mađarom, sa kojim je razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje i unapređenju saradnje u svim oblastima.

"Ponosni smo na dobre i snažne odnose Srbije i Mađarske koji su, kako redovno ističu dvojica lidera premijer Viktor Orban i predsednik Aleksandar Vučić, najbolji u istoriji dve države i dva naroda", rekao je Orlić, iskazujući spremnost Narodne skupštine da doprinese daljem unapređenju sveukupnih odnosa sa Mađarskom, kako kroz intenziviranje kontakata između poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela dva parlamenta, tako i kroz svoj predstojeći susret sa predsednikom Parlamenta Mađarske i posetu Budimpešti.

Sagovornici su zajednički konstatovali da odlične odnose i blisku saradnju dve zemlje potvrđuju brojni zajednički projekti, poput modernizacije železnice, ali i zajednička borba Srbije i Mađarske za energetsku bezbednost.

Potvrdili su spremnost za nastavak unapređenja saradnje na svim nivoima, te izrazili uverenje da će dve zemlje u narednom periodu nastaviti da postižu rekordne rezultate u svim oblastima od obostranog interesa, prvenstveno kada je reč o ekonomiji.

Ambasador Mađarske je istakao neupitnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu, naglasivši da bi što skorije članstvo Srbije u EU predstavljalo benefit, kako za Srbiju, tako i za celu Evropu.

"Granica između nas ne treba da predstavlja prepreku za dalje povezivanje i saradnju, kojom doprinosimo boljem životnom standardu naših građana", poručio je ambasador.

Pozdravio je otvoren i odgovoran odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine, kao i njegove napore usmerene ka očuvanju mira za sve. Poručio je da je od izuzetne važnosti poštovanje prethodno potpisanih sporazuma i prihvaćenih dogovora, kao i očuvanje stabilnosti u regionu, čemu Evropska unija mora ostati dosledna.

Orlić je zahvalio Mađarskoj na podršci i iskazanom razumevanju za pozicije Srbije.

"To što se jasno čulo da Mađarska ne podržava aspiracije tzv. 'Kosova' za članstvom u evropskim organizacijama, bilo je za nas veoma važno, i takav stav svi u Srbiji izuzetno cene. Priština sve vreme otvoreno sabotira dijalog, ugrožava mir i potpuno krši osnovna ljudska prava Srba na KiM - to je danas nezamislivo da se desi bilo gde u Evropi. Na sve to, za ovakvo ponašanje traži nagradu, čime se u lice smeje i samoj Evropskoj uniji i saopštava joj da neće da uradi ono za šta se pred njom obavezala. Važno je da se zna da, ipak, nisu svi saglasni sa drskim ponašanjem Prištine", poručio je Orlić.