9. decembar 2022 14:32

U Beogradu posađeno drveće u znak sećanja na nestale

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu posađeno drveće u znak sećanja na nestale

Foto: Shutterstock.com/Andrey_Popov, ilustracija

BEOGRAD - Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Grada Beograda, dvadeset ambasada, UNHCR-a, delegacije EU u Srbiji i ministarstava, posadili su u Beogradu, na obali Save, 60 stabala povodom Dana ljudskih prava koji se širom sveta obležava sutra.

Šef regionalne kancelarije MKCK Jelena Stijačić rekla je da je akcija sađenja drveća organizovana kako bi se podsetili i odali počast nestalim u ratovima na prostoru SFRJ i kako bi podržali porodice koje i dalje čekaju informacije o sudbini nestalih članova porodica.

"Nestanak preko 35.000 ljudi u regionu naneo je tešku bol i patnju njihovim bližnjima, a mi kao društvo imamo obavezu da im pomognemo da znaju istinu i da pronađu nestale članove porodica", rekla je Stijačić u prisustvu porodica nestalih.

Ona je navela da se prema podacima MKCK kao nestale u regionu vode još 9.854 osobe.

Kao i prethodnih godina, Međunarodni komitet Crvenog krsta stoji uz porodice i izražava nezadovoljstvo zbog sporosti procesa ekshumacija i identifikacija u čitavom regionu, rekla je Stijačić.

Naglasila je da se i današnjom akcijom dodatno podižu svest vlada, međunarodnih partnera i šire javnosti o tragediji nestalih i njihovih porodica.

"Apelujemo na nadležne da povećaju efikasnost u rešavanju preostalih slučajeva nestalih", rekla je Stijačić na skupu koji je okupio i ambasadore SAD, Japana, Australije, Koreje, Švedske, Libije, Kipra, Švedske, Holandije, Ukrajine, Mijanmara kao i predstavnike ambasada Belgije, Kambodže, Norveške, Danske.

"Danas 60 sadnica pored stotina zasađenih ranije dobija novi život i nadamo se da ćemo ovu aktivnost nastaviti u znak sećanja na one koji nisu sa nama. Ovo drveće je počast onima koji su nestali, ali i bolan podsetnik svima da treba da učinimo sve što možemo da pomognemo porodicama i zajednicama da pronađu najmilije, rasvetle njihove sudbine i krenu dalje", rekla je ona.

Naglasila je da je drvo simbol dostojanstva i da ono, ovim simboličnim gestom, treba da nas podseća šta treba da uradimo za ljudsko dostojanstvo.

Zamenica gradonačlenika Vesna Vidović rekla je za Tanjug da današnja akcija u susret Danu ljudskih prava ima za cilj da podseti da svaki čovek ima jednaka prava, ali da su među nama i oni koji ih nisu ostvarili.

"Danas pružamo podršku porodicama nestalih, još ih oko 10.000 čeka da sazna sudbinu o nestalim članovima", rekla je Vidović i dodala da akcija nije samo simbolična, jer sadnice treba da pokažu da nismo zaboravili naše nestale a i da budu podsetnik da ne zaboravljamo sva stradanja.