9. decembar 2022 19:54

Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava uručeno Suzani Kujundžić Ostojić

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava uručeno Suzani Kujundžić Ostojić

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

NOVI SAD - Pokrajinsko priznanje u oblasti lјudskih i manjinskih prava "Ljudevit Mičatek" uručeno je večeras predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzani Kujundžić Ostojić, na svečanosti povodom 10. decembra - Međunarodnog dana lјudskih prava i jednog od datuma od pokrajinskog značaja.

Priznanje joj je uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je rekao da je Vojvodina mesto skladnog zajedničkog života ravnopravnih lјudi, ravnopravnih nacija i ravnopravnih konfesija, mesto vekovima građene i brižno čuvane tolerancije i međusobnog preplitanja različitih kulturoloških obrazaca.

"Razlog da 10. decembar bude datum od pokrajinskog značaja bila je najšira saglasnost da su upravo Autonomna pokrajina Vojvodina i cela Republika Srbija primer poštovanja svih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o lјudskim pravima iz 1948. godine", rekao je Mirović, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Istakao je da pripadnici svih nacionalnih manjina u Vojvodini uživaju sva pojedinačna i kolektivna prava čiji nivo, kako je rekao, često znatno premašuje i najviše međunarodne standarde.

"To je danas naša stvarnost na koju smo ponosni i to će biti i jedan od najvažnijih temelјnih stubova za vreme koje dolazi", naglasio je Mirović.

U saopštenju se podseća da je pokrajinsko priznanje za lјudska i manjinska prava izraz poštovanja i omaž velikanu Ljudevitu Mičateku - doktoru prava, uglednom advokatu i intelektualcu, novinaru i pokretaču časopisa "Dolnozemski Slovak", jednom od osam predsednika Velike narodne skupštine na kojoj je 25. novembra 1918. doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kralјevini Srbiji.

"Ovo priznanje je izuzetno značajno za mene i moj dugogodišnji rad, ali i Bunjevcima koji se vekovima bore za svoj identitet, a u tom nastojanju uvek smo imali podršku Pokrajinske vlade", izjavila je dobitnica priznanja, Suzana Kujundžić Ostojić.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i potpredsednici Skupštine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednici nacionalnih saveta i drugi.