3. april 2023 14:56

Ministar Vučević: Odnosi Alžira i Srbije tradicionalno dobri i prijateljski

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Vučević: Odnosi Alžira i Srbije tradicionalno dobri i prijateljski

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Sveukupni odnosi Alžira i Srbije su tradicionalno dobri, a interes Srbije je dalje jačanje saradnje sa alžirskom stranom, istakao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević na sastanku danas sa ambasadorom Alžira u Beogradu Fatahom Mahrazom.

Vučević je istakao je da su sveukupni odnosi Alžira i Srbije tradicionalno dobri, prijateljski i partnerski, a da je Alžir jedna od najuticajnijih zemalja u arapskom svetu i afričkom kontinentu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

"Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog uspešno realizovanih razgovora dve delegacije tokom osmog zasedanja Mešovite komisije za nadzor srpsko-alžirske saradnje u oblasti odbrane koje je realizovano u toku 2022. godine u Beogradu. On je, takođe, izrazio i očekivanje da će predstojeće, deveto zasedanje Mešovite komisije u Alžiru, u toku ove godine, biti od velikog značaja za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i sveukupnih bilateralnih odnosa između dve države", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, Vučević je zahvalio na principijelnom i konzistentnom stavu u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova“, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

"Mahraz je tokom današnjeg susreta izrazio saglasnost u oceni po pitanju značaja jačanja saradnje u oblasti dve zemlje i istakao da je predstojeće zasedanje 'Mešovite komisije' u Alžiru odlična prilika da se definišu smernice za unapređenje pomenute saradnje na različitim poljima od obostranog interesa", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će u narednom periodu biti povećan broj aktivnosti što će doprineti daljem razvoju saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, piše u saopštenju.