5. april 2023 15:19

Tanja Miščević se sastala sa Manuelom Zaracinom, razgovarali o reformi pravosuđa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Miščević se sastala sa Manuelom Zaracinom, razgovarali o reformi pravosuđa

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević sastala se danas sa predstavnikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom i informisala ga o reformi pravosuđa čije je sprovođenje u toku, a nakon što je usvojen set zakona koji omogućava veću nezavisnost sudova i tužilaštava, saopštilo je to Ministarstvo.

Osim o najvažnijim reformama koje Srbija sprovodi u procesu evropske integracije, Miščević i Zaracin su razgovarali o regionalnoj saradnji, kao i o pomoći koju je Srbija spremna da nastavi da upućuje Ukrajini.

Zaracin je ocenio da je kvalitet propisa kojima se reguliše rad pravosuđa dobar i u skladu sa evropskim standardima.

Saglasili su se da je posebno važno da primena tih propisa bude takva da doprinese kulturi jačanja profesionalnih i etičkih normi nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanju evropskih vrednosti, a pre svega boljoj pravnoj sigurnosti za sve građane.

Miščević je predstavila i druge aktivnosti Vlade u sprovođenju obaveza iz pristupnog procesa, pre svega da će nacrt nove Strategije za borbu protiv korupcije biti spreman tokom maja meseca, kao i da će dva nacrta izmenjenih medijskih zakona biti uskoro spremna za javnu debatu.

Takođe, navodi se u saopštenju, ministarka je ukazala i na ono što je do sada naša država postigla u pogledu usaglašavanja sa viznom politikom EU, kao i to da je u pripremi revizija plana zakonodavnih aktivnosti u procesu pristupanja, o čemu se informisana i Narodna skupština Republike Srbije.

Miščević i Zaracin razgovarali su i o načinima kako da se unapredi funkcionisanje jedinstvenog regionalnog tržišta, kako bi koristi od njegove dodatne liberalizacije imale sve privrede i građani na Zapadnom Balkanu.

Ona je sagovornika upoznala i sa pomoći koju je Srbija do sada uputila Ukrajini preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu i izrazila uverenje da će nastaviti da to čini i ubuduće, posebno imajući u vidu i iskazanu spremnost srpske države, ali i privrede da budu od pomoći, navodi se u saopštenju.

Zaracin je obavestio ministarku da je jedan od razloga njegove posete Srbiji i taj da sutra, 6.aprila, simbolično, oda poštu svim žrtvama Drugog svetskog rata u Srbiji.