11. april 2023 14:24

LSV: Greška je uvoditi porez na ljubimce bez rešavanja problema zaštite životinja

Izvor: TANJUG

podeli vest

LSV: Greška je uvoditi porez na ljubimce bez rešavanja problema zaštite životinja

Foto: Shutterstock.com/4 PM production, ilustracija

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da pitanju uvođenja poreza na kućne ljubimce treba prići ozbiljno i rešavati ga u sklopu što kvalitetnijeg uređenja oblasti zaštite životinja.

"Deluje da odgovorni u Kinološkom savezu Srbije žele da kuću zidaju od krova, a ne od temelja", ocenjuje LSV u saopštenju primećujući da je "zakonodavni okvir zaštite životinja u našoj zemlji čak i kvalitetan, ali često izostaje primena zakona u praksi".

Prema rečima portparola LSV Aleksandra Martona, oblast zaštite životinja u Srbiji često je zapostavljena i kao marginalna nije u žiži javnosti.

Država veoma nekvalitetno kontroliše odgovorno vlasništvo, pa i ne čude česti incidenti sa psima na ulici, od kojih su se neki završili i smrtnim ishodom, navodi Marton i dodaje da je kaznena politika preblaga i nedovoljna, neodgovornih vlasnika životinja je puno, ali je najneodgovornija država koja je slepa i gluva na česte pojave kršenja zakona.

"Kada se govori o porezu na kućne ljubimce, treba reći da ta praksa postoji u zemljama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama. Bitno je naglasati da je dobro uvoditi propise koji već postoje u razvijenom svetu, ali onda u Srbiju treba dovesti i kvalitet života tog razvijenog sveta. Bojimo se da bi novi nameti doveli do napuštanja životinja, jer mnogi neće biti u mogućnosti da plaćaju nov namet", smatraju u LSV.

Prema mišljenju te stranke, Kinološki savez Srbije bi trebao da predloži temeljnija rešenja pitanja zaštite životinja, a ne samo da se ograničava na porez na kućne ljubimce.

"Ne bi li bilo pametnije predložiti uvođenje poreza i potpuno regulisanje za rad neregistrovanih odgajivačnica pasa kojih imamo na hiljade (oko 3.500 u Srbiji)? Većina odgajivačnica smatra sebe registrovanim, iako su upisani samo u Kinološki savez Srbije, a ne u Agenciju za privredne registre (APR) i registru koji vodi jedino ovlasćeno lice, a to je Uprava za veterinu", navodi LSV.

Marton je upitao kome je u interesu izostanak regulisanja statusa neregistrovanih odgajivačnica pasa i nije li i to tema za Kinološki savez Srbije.

"Pozivamo predstavnike Vlade Republike Srbije i stručnu javnost da osmisle nova rešenja za kvalitetnije uređenje sistema zaštite životinja", navodi se u saopštenju.

Prema oceni LSV, neuređeni sistem i kršenje već postojećih propisa mnogo su bitnije pitanje od naplate poreza od 2.000 ili 3.000 dinara za psa ili mačku koje žive u našim domaćinstvima.