11. april 2023 16:14

Ministar Edin Đerlek sa rukovodstvom opštine Tutin razgovarao o rešavanju aktuelnih problema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Edin Đerlek sa rukovodstvom opštine Tutin razgovarao o rešavanju aktuelnih problema

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/ MILOŠ PERIĆ

TUTIN - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek posetio je danas opštinu Tutin.

Đerlek je sa predsednikom opštine Salihom Hotom razgovarao o problemima žitelja opštine na jugozapadu Srbije, ali i o razvojnim projektima čijom bi se realizacijom problemi rešili, a čime bi se stvorili bolji uslovi za život i sprečilo dalje odseljavanje stanovništva.

 

Posle sastanka sa rukovodstvom opštine Tutin, ministar Đerlek je izjavio da očekuje od rukovodstva opštine da sa što više konkretnih projekata traže rešenje za veliki broj problema.

"Konstatovali smo da se Tutin suočava sa ogromnim, slojevitim, nagomilanim izazovima i problemima, od infrastrukture do komunalnih problema, pa onog koji najviše brine, a to je odliv stanovništva. Odlaze mladi ljudi, a oni predstavljaju pokretač rasta i razvoja opštine i regiona. Vlada je imala određena ulaganja, tu pre svega mislim na putni pravac Novi Pazar - Tutin čija je vredniost 24 miliona evra", rekao je ministar.

Kazao je da, iako su ulaganja značajnija nego što su bila ikada ranije, potrebno je još više ulaganja sa nivou Vlade u Tutin.

"Rukovodstvo lokalne samouprave mora mnogo više, ozbiljnije i odgovornije raditi kako bi se prevazišli problemi koje imaju, a koji su se nagomilali. Tu smo da kažemo predsedniku opštine da kandiduju sve projekte koje imaju kako bi se što pre realizovali, da to budu projekti koji će biti značajni za građane Tutina", rekao je Đerlek.

"To će biti mali korak u zbiru koraka koje je neophodno preduzeti da bi se rešili problemi u Tutinu i da se obezbede uslovi za opstanak ljudi u Tutinu, ali i da se vrate one koji su otišli, kako bi ovde živeli dostojanstveno i pristojno zarađivali, kako bi svoju decu odgajali u duhu vrednosti i tradicije u kojoj su i sami odgajani, a ne po inostranstvu. gde gube svoj identitet i dodir sa svojom otadžbinom”, izjavio je ministar Đerlek.

Predsednik opštine Tutin Salih Hot zahvalio je ministru na pruženoj podršci u nameri da se realizuju projekti koji će od Tutina napraviti mesto poželjno za življenje.

Hot je istakao da je potrebna podrška mnogih ministarstava kako bi se projekti realizovali, jer za rešenje mnogih problema sredstava u budžetu te nerazvijene opštine nema dovoljno.

"Istakli smo naše probleme i potrebe. Razgovarali smo o problemima koje imamo, ministar nam je obećao za pomoć, za ono što je u njegovoj nadležnosti, ali i da će se zalagati i kod drugih ministarstava da se pomogne Tutinu. Mi budžetom opštine ne možemo da rešavamo velike probleme koje imamo", naveo je on.

"U proteklim godinama realizovani su projekti koji nam daju za pravo da verujemo da se ovde kvalitetnije može živeti nego što je to slučaj do sada. Sa ministrom smo razgovarali o realizaciji mnogih projekata, a on je ponudio pomoć i na tome smo mu zahvalni”, izjavio je predsednik opštine Tutin, Salih Hot.

Kako je navedeno, ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek u narednim danima obići će i Novi Pazar, Novu Varoš i Prijepolje.