11. decembar 2022 19:49

Velika Britanija duboko zabrinuta zbog situacije na KiM, očekuje uklanjanje svih blokada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velika Britanija duboko zabrinuta zbog situacije na KiM, očekuje uklanjanje svih blokada

Foto: Tanjug/video

PRIŠTINA, 11. decembra (Tanjug) - Zajedno sa SAD i EU, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju ambasade Velike Britanije u Prištini, u kojem je istaknuto očekivanje da se, kako se navodi, ''uklone sve nelegalne blokade puteva'' i okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanjem.

Hapšenje osobe osumnjičene za umešanost u napad na vlasti privremenih prištinskih institucija ''nije opravdanje za nelegalne blokade puteva, niti pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva'', navedeno je u saopštenju, objavljnom na Fejsbuk stranici birtanske ambasade u Prištini.

"Cenimo i u potpunosti podržavamo snage KFOR u njihovom radu na osiguravanju bezbednosti i slobode kretanja i doprinos Misije EULEKS podršci kosovskim vlastima za vladavinu prava", navodi se u saopštenju.

Britanska ambasada navela je i da ''odlučno osuđuje kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije''.

"Pozivamo sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbegnu zapaljivu retoriku i preduzmu hitne mere kako bi se postigla deeskalacija situacije", navedeno je u saopštenju.

Ambasada Britanije u Prištini je uputila poziv prištinskim vlastima da deluju uzdržano, a vlastima u Beogradu da iskoriste svoj uticaj kako bi postigle deeskalaciju situacije.

"Dijalog posredstvom EU je sredstvo za rešavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa", istaknuto je u saopštenju.

(Kraj) ir/gri