26. april 2023 20:51

Anke Konrad: Tvrđava Fetislam je divan primer bogate kulturne baštine Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Anke Konrad: Tvrđava Fetislam je divan primer bogate kulturne baštine Srbije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

KLADOVO - Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je večeras na svečanom otvaranju rekonstruisane tvrđave Fetislam i Letnje pozornice u Kladovu, da je ta tvrđava divan primer bogate kulturne baštine Srbije, ali takođe i deo evropske kulturne baštine.

"Ovo je važan dan za ljude u Srbiji i u Evropi, dan kada slavimo zajedničko kulturno nasleđe koje je važno za razvoj i Kladova i čitavog donjeg podunavlja", rekla je Konrad.

Ova tvrđava, dodala je Konrad, smeštena uz obalu Dunava povezuje, Srbiju sa čitavom Evropom i podsticaće još više ljudi da dođu i to ne samo iz Srbije.

"Da otkrivaju i istražuju kulturno nasleđe Srbije i na taj način će takođe osnažiti osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru", rekla je Konrad.

Ona je dodala da otkrivanje kulturnog nasleđa podstiče turizam i da je opština Kladovo odličan primer kako kombinacija turzima i kulturnog nasleđa može doprineti lokalnom razvoju.

"Turizam pruža razne mogućnosti od otvaranja radnih mesta u ugostiteljstvu i u hotelijerstvu, do proizvodnje i promocije lokalnih proizvoda i zanata. Turizam može pomoći da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa za identitet regionalnih zajednica", istakla je ambasadorka.

Ona je dodala da je sigurna da će ulaganje u tvrđavu dodatno povećati atraktivnost ovog, kako je rekla, divnog grada za posetioce kako iz Srbije tako i susednih zemalja Rumunije i Bugarske, ali i posetilaca širom sveta.

Ona je zahvalila Vladi Srbije i njenim građanima i svima koji su učestvovali u obnovi tvrđave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je večeras otvorio rekonstruisanu tvrđavu Fetislam i Letnju pozornicu u Kladovu.

Vučić je rekao da Fetislam danas izgleda veličanstveno i da nikada od 1867. godine, kada je prešao iz turskih u naše ruke, nije ovako lepo izgledao, kao ni Kladovo.

On je zahvalio evropskim partnerima na novcu koji su uložili u Fetislam i u ostale tvrđave, i na drugom što rade na razvoju turističkih kapaciteta u Srbiji.