1. maj 2023 13:54

Čedanka Andrić: Pokrenuti nenajavljeni nadzor da bi se sačuvao život radnika u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čedanka Andrić: Pokrenuti nenajavljeni nadzor da bi se sačuvao život radnika u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Čedanka Andrić pozvala je danas resorno ministarstvo da pojača kapacitete inspektorata za rad i krene u nenajavljeni nadzor, kao i da se primenom mera za bezbedan rad osiguraju životi radnika u Srbiji.

Govoreći na skupu "Sindikatu verujem", organizovanom povodom 1. maja, Međunarodnog dana rada, Andrić je rekla da su ciljevi borbe sindikata veće zarade i u javnom i u privatnom sektoru kao i bezbedna i zdrava radna mesta za sve.

"Borimo se da minimalna cena rada bude povećana, 40.000 dinara je minimalni iznos koji je ispod minimalne potrošačke korpe", rekla je Andrić.

Ocenila je da je medijalna zarada u Srbiji oko 62.000 dinare i da je cilj sindikata povećanje i tog iznosa, jer je to, kako je navela, plata za koju radi polovina svih zaposlenih u Srbiji, a da je i ona ispod nivoa prosečne potrošačke korpe.

"To su ciljevi za koje se borimo i od kojih ne odustajemo. Dobro je doneti novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i to je napredak, ali nije dobro što nisu uvaženi svi predlozi sindikata a trebalo je da se njima unapredi taj zakon", navela je Andrić.

 

Dodala je da se sindikat bori i za prava radnika migranata.

"Mi nikada nismo bili ksenofobični, niti ćemo biti. Borimo se za to da se Zakon o radu sprovodi i za strane radnike koji dolaze u Srbiju. Da se kontroliše rad agencija koje ih dovode, jer ne želimo robovski rad u Srbiji", rekla je Andrić.

Andrić je ocenila da Srbija ne može ići napred ukoliko je jedini motiv napretka jeftina radna snaga i uvećanje kapitala.

"Naša poruka radnicima Srbije je: samo organizovanim sindikatom možete nešto da uradite. Ne postoji niko ko samostalno može promeniti bilo šta, osim da izazove incident ili skrene pažnju", rekla je Andrić.