11. maj 2023 17:26

Lajčak sa Arsenijevićem razgovarao o dešavanjima na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lajčak sa Arsenijevićem razgovarao o dešavanjima na KiM

Foto: TANJUG/DOPISNIK KiM

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Građanske inicijative "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izjavio je danas da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom bilo reči o predstojećim dešavanjima na severu Kosova i Metohije koja bi mogla da dovedu do eventualne eskalacije.

Prema rečima Arsenijevića situacija na severu Kosova i Metohijebi mogla da eksalira krajem maja kada će, kako je rekao, novoizabrani gradonačelnici pokušati da uđu u zgrade opština.

"Ja sam lično naveo da takav scenario evidentno dovodi do esklacije, jer pored same zgrade, kao objekta, nalaze se i ljude koji žive od tih primanja i to će shvatiti kao oduzimanje privremenog organa", rekao je Arsenijević.

Na sastanku je bilo reči i o Zajednici srpskih opština.

"Naravno poručili smo da Zajednica srpskih opština mora biti u punom formatu kao što je 2013. i 2015. godine potpisano u sporazumima, jer bilo koja druga zakrpljena, pokrpljena ili frankejštan ZSO neće biti prihvaćena i dobra za srpski narod na Kosovu i pružiti punu zaštitu i autonomiju kako teritorijalnu tako i personalnu", istakao je Arsenijević.

Arsenijević je rekao da je Lajčak bio dosta rezervisan, ali i obazriv kada je bilo reči o predstojećeim događajima na severu.

"Sa velikom pažnjom je slušao naše izlaganje kako bi mogao da formira svoje mišljenje i širu sliku", rekao je Arsenijević.

Sastanku je prisustvovao i Aleksandar Jablanović iz Partije Kosovskih Srba.