15. maj 2023 14:50

Šef Kancelarije EU na Kosovu: Beograd i Priština da sprovedu Ohridski dogovor bez postavljanja uslova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef Kancelarije EU na Kosovu: Beograd i Priština da sprovedu Ohridski dogovor bez postavljanja uslova

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

PRIŠTINA - Šef Kancelarije Evropske Unije na Kosovu Tomaš Sunjog pozvao je danas Beograd i Prištinu da sprovedu Ohridski dogovor bez postavljanja uslova jer, prema njegovim rečima, njegovo nesprovođenje će imati posledice po obe strane.

"Ovim sporazumom Kosovo se obavezalo da započne proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Srbija takođe mora da ispuni svoje obaveze. Očekujemo da se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i da će priznati kosovska dokumenta koja su stupila na snagu Boreljovom objavom 18. marta", rekao je Sunjog za okruglim stolom u Kosovskoj Mitrovici na temu "Sprovođenje francusko-nemačkog plana", preneo je Reporteri.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je na istom događaju da ZSO mora da se formira i da se Priština dovela u ovakvu situaciju zbog nesprovođenja dogovora o ZSO, predviđenog sporazumom iz 2013. godine, prenela je "Ekonomija onlajn".

"Poručujemo i novoj većini koja je nastala pre dve i po godine, da bez oklevanja sprovede sporazum iz 2013. godine. To je jedina fer i brza opcija koja bi normalizovala dijalog i ostale segmenate u cilju postizanja obavezujućeg pravnog sporazuma za sve strane i zatvaranja najvećeg problema na Zapadnom Balkanu", rekao je Haziri.

Danas je u Briselu nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.