14. decembar 2022 15:25

Nacionalni konvent: EK konstatovala umereni napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nacionalni konvent: EK konstatovala umereni napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BEOGRAD - Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 10 - Informaciono društvo ocenila je danas da je u Godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka Evropskoj uniji konstatovan umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji.

Taj se napredak, kako se navodi u saopštenju Nacionalnog konventa,primećuje u funkcionisanju unutrašnjeg tržišta za elektronske komunikacije, dostupnosti savremenih elektronskih servisa, razvoja informacionoj bezbednosti, primeni eUprave i eTrgovine, funkcionisanju jedinstvenog digitalnog tržišta, širenju ultrabrze širokopojasne komunikacione infrastrukture, razvoju medijske pismenosti i niza drugih aktivnosti.

Evropska komisija u svom Izveštaju uočava pojedine nedostatke i naglašava da Srbija u narednom periodu treba da usvoji novi Zakon i elektronskim komunikacijama usklađen sa regulativnim okvirom kakav važi u Evropskoj uniji, kao i sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacujama i Direktivom o smanjivanju troškova.

Takođe, EK navodi da se očekuje da budu predloženi zakoni o širokopojasnom internetu i o elektronskim medijima, te da se obezbedi finansijska i operativna nezavisnost agencija RATEL i REM.

EK očekuje i da se obezbedi zaštita konkurencije za operatore, da budu završene pripreme i uveden sistem za hitne pozive 112, te da se ubrza realizaciju zadataka iz medijske strategije i da se razvija audio vizuelna politika.

Radna grupa podržava sve aktivnosti koje pominje Evropska komisija i nastojaće da se one realizuju u narednih godinu dana uz kontakte sa nadležnim organima i organizacijama.

"Ispunjenjem ovih zadataka unapređuje se razvoj informacionog društva i medija u Srbiji", navodi se u saopštenju Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 10.