19. maj 2023 14:26

Tanja Miščević: Uloga kulturnog nasleđa važna i u procesu EU integracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Miščević: Uloga kulturnog nasleđa važna i u procesu EU integracija

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ocenila je danas na Beogradskom forumu za kulturno nasleđe, koji je organizovan povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja organizacije Evropa Nostra, da je kulturno nasleđe pitanje identiteta svake države, a što je, kako je naglasila, jedno od važnih pitanja i za svaku zemlju koja je na putu ka EU.

"Kulturno nasleđe treba gledati kao deo šire slike evropskih vrednosti, evropskog identiteta", rekla je Miščević je na formu koji organizuju Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija uz podršku Evropske komisije, Delegacije Evropske unije i Delfi ekonomskog foruma, a na kojem su između ostlaih govorili i šef delegacije EU Emanuele Žiofre i ambsador Italije Luka Gori.

 

Ministarka je naglasila da je rad na očuvanju i promociji kulturne baštine rad na očuvanju identiteta i unapređenju budućnosti Srbije.

Podsetila je da su kada se se govori o kulturnom nasleđu važna dva pitanja - prvo se odnosi na naš nacionalni identitet kao deo evropskog identiteta, koji doprinosi i unapređenju evropskih vrednosti i Evrope, onakve kakva danas jeste.

Drugi aspekt te priče, kako je dodala, odnosi se na segment pomoći koju Srbija u tom cilju dobija, a zahvaljujući kojoj su između ostalog obnovljene tvrđave Bač i Fetislam, Golubačka tvrđava, vizitorski centar Lepenski vir ...

Dodala je da se razgovara i dalje radi na dobijanju pomoći iz evropskih fondova i za dodatno unapređenje kutlurne baštine Srbije.

Ministarka je podsetila na prošlogodišnje uspešno predstavljanje Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, što je, kako je naglasila, bio veoma važan element koji je doveo Novi Sad i Srbiju na evropsku mapu kultre.

​"Bila je to prilika za razvoj lokalne zajednice, za ekonomiju, turizam i promociju kluturnog nasleđa svih nas", rekla je ministarka, koja je oraganizatorima čestitala na održavanju prvog Beogradskog foruma za kulturno nasleđe i ocenila da skup ima višestruki značaj za sve učesnike.

"Da ovde u Beogradu obeležimo šest decenija postojanja Evropa nostre veoma je važan znak, važan da se osetimo kao deo Evrope, da pripadamo evropskom identitetu", rekla je ona.

​Na forumu je govorila i o značaju zaštite kulturnog nasleđa ne samo iz ugla legislative već i uz poštovanje i doprinos zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena ali i novog niza pratećih aktivnosti - komercijalnih, trgovačkih kao i onih koji se tiču izgradnje saobraćajnica kojima, između ostalog i naše nasleđe postaje dostupnije.

Dodala je da su to sve važni elementi razvoja države, da ih povezuje i zaštita kulturnog nasleđa i to na način da zajednički doprinose i procesu pregovora o članstvu sa EU i boljoj budućnosti Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je da je kulturno nasleđe most ka novim generacijama koji moramo da koristimo kao osnov za bolju budućnost i mnogo tolerantnija društva.

"Kulturno nasleđe kojim Srbija raspolaže neizmerno doprinosi bogatstvu i kulturnoj raznolikosti našeg zajedničkog evrospkog kulturnog blaga", rekao je ambasador i podsetio na brojne znamenitosti obnovljene zahvaljujući EU - Golubac, tvrđave Bač i Fetislam, Sinagoga u Subotici ....

Žiofre je naglasio da je kultura ono što nas spaja i štiti.

"Nastavljamo rad, u promociji i zašti srpskog kulturnog nasleđa, delimo istu istoriju i kulturu i i uveren sam i zajedničku budućnost", naveo je šef delegacije EU podsetio na rekonstrukciju Rajca, centra za posetioce Feliks Romulijane, Mokranjčevog muzeja u Negotinu, kraljevske vinarije u Oplencu ...

Ambasador Italije Luka Gori ukazio je između ostalog i na značaj Evropa nostre - respektabilne organizacije posvećene zaštiti kulturne baštine.

"Evropa nostra je instrument koji pomaže zemljama regiona u bržem procesu integracija u Evropsku uniju kroz valoriziacju kulrnog nasleđa", rekao je Gori i podsetio da EU nije samo usklađivanje zakona i sprovdojenje reformi, već i deljenje zajedničkih vrednosti, a danas je više nego ikada značajno da budemo ujedinjeni, zbog dešavanja u Ukrajini.

Naglasio je da smatra da je za region zapadnog Balkana važno da se osnaži evropska perspektiva.

"Uveren sam da kulturno nasleđe ima važnu ulogu u svemu tome, a Evropa Nostra je uvek tu da da svoju pomoć", rekao je Gori.

Izvršni direktor Evropa Nostre Herman Parcinger naglasio je da je Srbija za svakog arheologa zemlja čuda.

Srbija ima izuzetno kulturno i prirodno nasleđe, rekao je on i izrazio uverenje da nema studenta istorije iz bilgo kog dela sveta koji nije čuo za Lepenski vri.

"To je izuzetno i jedinstveno, svako to mora da vidi, i ne samo to već i nalazište u Vinči, pa Novi Pazar... Kada pogledamo mapu Srbije vidimo koliko važnih istorijskih tačaka u njoj ima", kazao je Parcinger.

Predstavnici Evropa Nostra Srbija naveli su da je za njih od izuzetnog značaja to što je godišnji sastanak organizovan Beogradu, jer je to prilika da se ukaže da je i Srbija deo najveće evropske mreže organizacija civilnog društva sa bogatim iskustvom u očuvanju evropske kulturne baštine.