15. decembar 2022 10:37

Vučević: Srbija ima svoje crvene linije i one su danas svima jasne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Srbija ima svoje crvene linije i one su danas svima jasne

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE/GORAN STANKOVIĆ

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da to što situacija u kojoj se zemlja nalazi nije jednostavna, pre svega kada je u pitanju pozicija i položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ne znači da treba da jadikujemo.

"Srbija ima svoje crvene linije i one su danas vrlo vidljive i svima jasne, da tu više niko nema zabludu. Užasno je pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi, da nema planove, da nema strategiju u zavisnosti od razvoja događaja. Imamo. Samo se ponašamo pristojno i pokušavamo da sve vratimo u okvire dijaloga, razgovora koliko god da su oni mučni, koliko god da je neprijatno sedeti za stolom sa osobama poput Kurtija", rekao je Vučević.

Ministar je podsetio da je obaveza predstavnika države da štite, kroz taj format političkog dijaloga, interese Srbije, da izbegnu po svaku cenu sukobe i stradanja.

"I molimo i naše Srbe na KiM da izbegnu na svaki način sukob sa Euleksom", rekao je Vučević koji je dodao da je noć na KiM protekla mirno ali u napetoj atmosferi.

"I dalje su barikade na putevima na severu KiM, i dalje su Srbi i tekako izloženi pritiscima i ugroženi, i praktično naterani da na demokratski način brane svoja prava. Oni nisu ugrozili nikog od Albanaca, prosto su blokirani putevi gde su Srbi apsolutno većinski nastanjeni što je posledica čitavog niza jednostranih poteza koje je Priština, odnosno Aljbin Kurti, povukao", rekao je Vučević.

Ministar je podsetio da se je juče, nažalost dogodila parodija u Opštini Severna Kosovska Mitrovica gde se pojavilo 14 odbornika.

"Izabran je novi tzv. predsednik opštine Ugljnanin", rekao je Vučević i ocenio da je on pokušao da bude korektan u izjavi da oni nisu pravi domaćini opštne.

Vučević je naglasio da se nastavlja politika koja stvara atmosferu da su Srbi nepoželjni na KIM i dodao da je to ključ ili svrha onoga sto radi Kurti.

Dodao da tu ne treba bilo ko da ima bilo kavu zabludu.

"Napad na porodično poljoprivredno gazdinstvo Petrovića u Velikoj Hoči je isto deo tog spektra i poruka 'Ne možete da opstanete', ni to malo vas što je ostalo u Metohiji, ne možete da opstanete. Vi na severu ste kriminalne bande sa kojima ćemo se mi razračunati, ne postoji Briselski sporazum, ne postoji Vašingtonski sporazum, kakva Povelja UN i Rezolucija 1244. Ništa ne postoji", rekao je Vučević za Hepi TV.

"Predsednik Vučić izašao je juče sa još jednim dokumentom Evropske Unije iz 2003 godine, tzv Solunskim dokumentom. I ništa od toga. Razne smo garancije dobijali ... Sve se to posle izjalovi, ne pošuje se. Kažu vam promenjene su okolnosti, nove činjenice ili kako god to oni na jedan opskuran i bezobiran način obrazlože", rekao je ministar.