15. decembar 2022 13:33

Predsednica Mađarske Katalin Novak: Na našoj granici branimo EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednica Mađarske Katalin Novak: Na našoj granici branimo EU

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

TOMPA – Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je danas, prilikom zajedničkog obilaska mađarsko-srpske granice Tompa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bivšim češkim premijerom Andrejem Babišem, da se na toj granici brani EU.

„Došli smo da vidimo ovaj deo granice. Granica je naše obezbeđenje, obezbeđuje našu teritoriju. To je ujedno granica EU. Ako zajedno branimo ovde granicu onda branimo Evropu, mir i bezbednost građana EU“, poručila je ona u izjavi novinarima. Rekla je da se granica čuva da bi se sačuvao mir, odnosno kako bi konflikti ostali van granica.

 

Istakla je da se zbog toga pravi jasna razlika između migranata, onih koji imaju pravo da se obrate za azil i iregularne migrante.

 

Obavezali smo se da branimo granice Evrope u bilo kojim okolnostima

Novak je na graničnom prelazu Kelebija-Tomba rekla da je obaveza njene zemlje, kao i Srbije i Češke da odbrane granice Evrope u bilo kojim uslovima u budućnosti.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara zašto je na sastanak po pitanju migranata sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvala i bivšeg češkog premijera Andreja Babiša, jer u svojoj zemlji neće moći da nastupi na tu temu.

"Nas troje, mi smo prijatelji i godinama se poznajemo i saradjujemo i danas smo se kao i prijatelji našli", kazala je ona.

 

Ne radujem se što Rumunija i Bugarska treba da čekaju na ulazak u Šengen

Predsednica Mađarske Katalin Novak izrazila je zadovoljstvo zbog odluke širenja Šengena na Hrvatsku, ali i žali što nisu uključene Rumunija i Bugarska.

„Drago nam je što će Hrvatska da se priključi, jer je to nama kao susednoj zemlji važno. Pozdravljam tu odluku, ali ne radujem se što Rumunija i Bugarska treba dalje da čekaju“, kazala je ona.

Novak je istakla da to nije u interesu EU, već da je bilo potrebno da te dve zemlje uđu u Šengen, jer bi tamo bilo moguće efikasnije braniti granice EU iz pravaca iz kojih dolaze migranti.