30. maj 2023 12:24

Panović: Kurtijev cilj je da na KiM ima što manje Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Panović: Kurtijev cilj je da na KiM ima što manje Srba

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je da Kosovo i Metohija bude totalno odvojeno od Srbije i po mogućstvu da ima što manje Srba na njemu, ocenio je danas izvršni direktor Demostata Zoran Panović povodom situacije na severu pokrajine.

"Ono što je uvek bilo jasno svakom ko ozbiljnije prati situaciju, jeste da je Kurti klasičan etnonacionalista koji samo pokušava da jednom perfidnom zamenom teza sebe predstavi kao nekog kosovskog Zelenskog, a da srpsku stranu optuži za neku vrstu retrogradne politike", rekao je Panović za Tanjug.

 

Panović je objasnio da se albanski ciljevi po pitanju KiM neće promeniti, bez obzira na to ko je na vlasti u Beogradu, kao i da manevarski prostor Srbije u ovom momentu nije veliki.

"Ono što je problem za Srbiju to je da se nalazi u jednom manevarskom prostoru koji je vrlo težak za funkcionisanje. Mislim da je predsednik Vučić rekao da Srbi ne smeju da ulaze u otvoreni sukob sa Kforom, jer su to snage koje bi trebalo da garantuju bezbednost Srbima", istakao je Panović.

Sagovornik Tanjuga je ocenio da su pripadnici italijanskog kontigenta Kfora prilikom razgovora sa njim pokazali dosta senzibiliteta prema srpskom pitanju, prema srpskoj kulturnoj baštini i zaštiti Srba.

"Jako je bitno da Srbija ne uđe u neku vrsti iracionalnog otvorenog sukoba sa Zapadom, što bi Kurti sigurno najviše voleo", ocenio je Panović.

Na pitanje šta očekuje povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima Kvinte, Panović je rekao da očekuje konstruktivan pristup i deeskalaciju situacije.

Rekao je da lokalni izbori koji su održani na severu KiM nemaju legitimitet.

"Da li je izlazak iz institucija ili neizlazak na izbore bio dobar potez, to je pitanje za političke analize, ali jednostavno ti izbori ne mogu biti ni po jednom kriterijumu legitimni, jer tu je samo izašlo tri odsto birača", zaključio je Panović.