5. jun 2023 14:15

Dragan Marković u Jagodini ugostio egipatsku delegaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Marković u Jagodini ugostio egipatsku delegaciju

Foto: TANJUG/GRAD JAGODINA/ALEKSANDAR DOBROSAVLJEVIĆ

JAGODINA - Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma priredio je danas prijem za političko - privrednu delegaciju iz Egipta na čelu sa guvernerom Južnog Sinaja Haledom Fudom i tom prilikom razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

"Jagodina ima tu čast da je domaćin visokoj političko – privrednoj delegaciji iz Egipta. Srbija i Egipat su prijatelji odavno, još od osnivanja Pokreta nesvrstanih koji su osnovali Josip Broz Tito i Gamal Abdel Naser. Danas nam nije dovoljno samo da smo prijatelji, već je potrebno povećati ekonomsku saradnju između dve zemlje", rekao je Marković, navodi se u saopštenju pres službe Grada Jagodine.

Naglasio je da je Fudi predložio da Egipat za svu robu koju uvozi da prioritet Srbiji i da je za poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje veoma važni odlični odnosi predsednika Srbije i Egipta, Aleksandra Vučića i El Sisija.

"Već je povećan broj letova iz Srbije ka Egiptu, a mi smo već rezervisali dva čarter leta za početak novembra do Šarm El Šeika, kada će u našoj organizaciji, a o trošku donatora kao i do sada, ići 320 ljudi iz cele Srbije, a u toj delegaciji najbrojniji će biti zdravstveni radnici, čime nastavljamo našu višegodišnju praksu. Grčka je prva destinacija za srpske turiste, a Egipat druga i jedna drugoj nisu konkurencija, jer se u Grčku ide od maja do septembra, a u Egipat od oktobra do maja", ocenio je Marković.

Marković je rekao i da mu je prilikom jučerašnje posete Zoološkom vrtu u Jagodini Fudi uručio Ugovor o poklonu dve kamile, mužjaka i ženke Zoološkom vrtu u Jagodini i dodao da se trenutno razgovara o načinu transporta životinja.

Fudi je tokom sastanka rekao da je egipatska delegacija došla u Jagodinu kako bi se saradnja između dve zemlje nastavila i proširila.

"Veoma je važno u odnosima Srbije i Egipta što imamo potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini i to treba privrednici da iskoriste", rekao je Fudi.

Egipatska delegacija, u kojoj su bili privrednici, vlasnici lanaca hotela, kao i ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah obišla je u Jagodini fabriku FEMAN, koji je naveći proizvođač elektromaterijala u ovom delu Evrope, kao i zelenu pijacu u Jagodini i Muzej naivne i marginalne umetnosti.