8. jun 2023 15:22

Vuk Stanković: Sadašnja većina u Skupštini Srbije ima legalitet i legitimitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuk Stanković: Sadašnja većina u Skupštini Srbije ima legalitet i legitimitet

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je za Tanjug da sadašnja većina u Skupštini Srbije ima legalitet i legitimitet, kao i Vlada Srbije koja, kako on ocenjuje, može da vlada čitav mandat.

"Predsednik Srbije je nedvosmisleno odbio ideju o prelaznoj vladi i, ako posmatrate politički raspored snaga, ako posmatrate ono što je u demokratiji bitno, to je legalitet i legitimitet", naveo je Vuk Stanković.

 

On je dodao da je sama ideja prevremenih izbora, ustupak vlasti opoziciji u okolnostima kojima se žele izbeći tenzije na ulici.

"Na prevremene izbore ne treba gledati kao na slabost, već kao na okolnost kojom se žele izbeći tenzije na ulici u jednom vrlo zapaljivom političkom trenutku kada imamo ozbiljnu krizu i na Kosovu koja se odnosi i na pitanje opstanka Srba", rekao je Vuk Stanković, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore u Srbiji.

Vuk Stanković je rekao da protesti postoje svuda u svetu.

"U Francuskoj ste imali recimo vrlo žustre proteste po pitanju penzione reforme i po pitanju reforme tržišta rada i to ne samo u Parizu, nego u čitavoj Francuskoj", rekao je Vuk Stanković.

On je dodao da je plan predsednika Francuske Emanuela Makrona u početku bio osporavan, ali da je on potvrdio autoritet svoje vlasti time što nije odustao od svojih reformi.

"Dakle jedna demokratska zemlja je pregrmela proteste na ulicama koji su bili dinamičniji i nasilniji nego ovi ovde u Beogradu, tako da i Srbija to može", izjavio je Vuk Stanković.

Kako kaže, posle izlaska opozicije na izbore prošle godine, teško da postoji neki racionalni razlog zbog koga bi se bojkot ponovio.

"Naravno, nisu svi razlozi uvek obrazloženi i nisu uvek svi razlozi valjani, tako da ja ne isključujem da će biti poziva na bojkot izbora od strane dela opozicije", rekao je Vuk Stanković.

Ukoliko dođe do dijaloga vlasti i opozicije, kaže Vuk Stanković, moguće je očekivati izbore na svim mogućim nivoima.

On je rekao da je nerealno očekivati da dvotrećinska većina u Skupštini glasa prema zahtevima protesta.

"Ako posmatrate sadržinu i razradu praktično tih zahteva, ti zahtevi su u stvari zahtevi za promenom odnosa političkih snaga u Skupštini i samim tim ti zahtevi mogu da budu razrešeni samo jedino unutar nekog izbornog procesa", istakao je Vuk Stanković.