12. jun 2023 10:36

Petković: Ekstremistička politika Kurtija podgreva ekstremiste da napadaju Srbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Ekstremistička politika Kurtija podgreva ekstremiste da napadaju Srbe

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da nas je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doveo na ivicu sukoba, da želi da zapali ceo region, a da svojom ekstremističkom politikom podgreva ekstremiste da napadaju Srbe.

On je za televiziju Pink rekao da strada srpski narod na severu KiM, ali i na jugu Pokrajine.

"Sve njegove akcije u poslednjih nekoliko meseci, sve je radio da isprovocira reakciju Srba i natera naš narod da se brani, želeo je da uvuče srpski narod i Beograd u sukob i tako izbegne formiranje ZSO", rekao je Petković.

On je kazao i da nema ko nije osudio Kurtija, da su Amerikanci najglasniji u tome, kao i da je čak i francuski predsednik Emanuel Makron rekao da Kurti snosi odgovornost za sva dešavanja na severu.

"Sve što je Kurti radio, dovođenjem specijalaca Rosu, njihovo nelegalno prisustvo na Bistričkom mostu, maltretiranje građana, zabrana referenduma i izbora i sramni proces izbora 23. aprila, on sada postavlja albanske gradonačelnike koji su dobili po 500 glasova, to je skandal. I na sve to međunarodna zajednica umesto da ga zadrži, podržava izbore. Evo Hetemi nije izašao iz ugrade opštine, ne sme da proviri ni kroz prozor, pa kakav je to gradonačelnik, koga on predstavlja", rekao je Petković.

On je ponovio i da Srbi mirno prtotestuju već 17 dana i podseća da je već 14 dana prošlo od hapšenja Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, koji su mirno protestvovali sedeći na zemlji.

"Postoji snimak na društvenim mrežama gde njih dvojica sede, a vojnici Kfora ih uvlače u svoj kordon. Oni mirno sede, a Kfor ih isporučuje Kosovskoj policiji, zašto su uhapšeni. Sukob između demonstranata i vojnika Kfora počinje nakon toga, a naš narod je odreagovao na nasilnu akciju Kfora, gde ih gaze, vuku za noge. Naš narod se branio i pesnicama i kamenicama, oni nisu prvi započeli", rekao je Petković.

On je rekao da je Dušan Obrenović bio prebijen i da su te snimke pokazali Gabrijelu Eskobaru i Miroslavu Lajčaku i dodao zašto neko ne govori sem predsednika Aleksandra Vučića zašto je pucano na Dragišu Galjaka. 

Petković je još jednom rekao na narodu na severu KiM ne smeta Kfor i podsetio da kada su Srbi napustili policiju tražili da upravo KFOR popuni taj "bezbednosni vakum" jer je upravo njihov mandat da zaštite narod.

On je istakao da koliko god da je našem narodu teško juče ih je obradovala istorijska pobeda našeg tenisera Novaka Đokovića. 
Petković je dodao da su često ispred precednika bili postavljeni različiti ultimatumi po pitanju Kosova, ali da ih je on sve odbijao.
"Pitanje je da je neko drugi na vlasti, šta bi bilo sa srpskim narodom na KiM. Vidite vi da Berim Velja neko ko je najbliži saradnik Vjose Osmani i on tvituje samo što mu Osmani i Kurti kažu, da podržava proteste u Beogradu, šta to treba da znači i da svi dobro razmisle, kada Kurti podržava proteste, verovatno se nada nekoj novoj vladi koja će da prizna nezavisnost Kosova, jer je video i shvatio da Aleksandar Vučić nikada neće priznati nezavisnost Kosova niti će dopusti članstvo Kosova u UN", rekao je on. 

Petković je rekao da nema lakih i teških pregovora i da Srbija ide samo do svojih crvenih linija. 

On je podsetio da Kurti nikada neće da formira ZSO, jer to nije u njegovom programu i u njegovoj ideologiji, jer njegova ideja je da protera srpski narod. 

"Naš narod hoće mir, naš narod hoće da na KiM ima svoju budućnost, naš narod je spreman da ide u pravcu kompromisnih rešenja i na to je spreman i Beograd, ali ne možemo da dopustimo da neko gazi naš narod i da ga ponižava", rekao je on. 

Petković je dodao da i za ovih 10 godina i Srbi moraju nešto da dobiju, da bi se onda razgovaralo dalje i da  se stvari vrate u neku normalu. 

On dodaje da se zna šta je dogovoreno u sporazumu iz 2013. i 2015. godine i da samo menadžment tim sačinjen od Srba sa severa KiM je jedni ovlašćeni da sačini nacrt statuta. 

"Kosovka policija je okupator za Srba na severu KiM i nikada neće biti drugačije. Srbi na severu KiM duboko veruju jedino svojoj državi Srbiji i predsednku republike Srbije Aleksandru Vučiću i neće da žive u lažnoj Kurtijevoj državi", dodao je on i to su kako objašnjava pokazali i izbori jer je izašlo samo11 Srba. 

Petković je rekao da je naredni potez Kancelarije za KiM i vlade Republike Srbije bez obzira na tešku situaciju  da se nastavi sa ulaganjima i razvojem.

"Radimo na svim vaćnim projektima. Preko 30 miliona evra je na poslednjem sastanku u Raški izdvojeno za srpski narod na KiM, 800 novih radnih mesta, 100 novih radnih mesta u zdravstvu, povećanja sredstva za infrastrukturu i sve druge projekte. Radi se i na izgradnji već se ušlo u drugu fazu izgradnje Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i rekonsktrukcija Kliničko-bolničkog centra", dodao je on.