12. jun 2023 09:25

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Deca moraju biti zaštićena od svake vrste eksploatacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Deca moraju biti zaštićena od svake vrste eksploatacije

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

BEOGRAD - Povodom 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća na nužnost da deca, kao najosetljivija društvena grupa, budu zaštićena od svake vrste eksploatacije, pa tako i radne, te da prilikom eventualnog radnog angažmana moraju da dobiju dodatnu i adekvatnu zaštitu.

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja ovog dana je „Socijalna pravda za sve - zaustavite dečji rad!“

Primereno angažovanje deteta u porodičnim poslovima, poslovima van kuće tokom raspusta, rad koji je primeren uzrastu deteta, a koji pri tom ne ometa školovanje ili slobodno vreme deteta, smatra se poželjnim i neophodnim radi sticanja radnih navika i funkcionalnog osposobljavanja za život, saopštilo je Ministarstvo.

Međutim, deca koja žive i odrastaju u teškim materijalnim i socijalnim uslovima, lako postaju žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja, dodaje se.

"Mogućnosti za tako nešto se uvećavaju ukoliko se siromaštvo i socijalna isključenost dece i roditelja poklapaju sa pripadnošću nekoj od društveno osetljivih podgrupa. Najugroženije su devojčice iz najsiromašnijih porodica, deca romske nacionalnosti (uključujući decu iz podstandardnih naselja), deca prepuštena ulici, deca sa teškoćama u razvoju, deca u sukobu sa zakonom, deca migranti i deca u ruralnim područjima uključena u rad u poljoprivredi" ističe se u saopštenju.

Prema globalnim procenama dečijeg rada za 2020. godinu, 160 miliona devojčica i dečaka rade, od kojih je polovina na opasnim poslovima; 112 miliona je u poljoprivredi, a regrutovanje dece vojnika se nastavlja. U periodu 2016-2020, dečiji rad se povećao za 8,9 miliona, u potpunosti među decom uzrasta 5-11 godina.

Usvajanjem Rukovodećih načela o biznisu i ljudskim pravima od strane Ujedinjenih nacija i sprovođenje principa „Zaštiti, poštuj, otkloni“ trebalo bi da doprinese smanjenju ovih trendova.

Takođe, Cilјevi održivog razvoja (COR) Agende 2030 između ostalog preporučuju neophodnost preduzimanja mera za iskorenjivanje prisilnog rada, ropstva i trgovine ljudima i eliminaciju najgorih oblika dečjeg rada, kao i iskorenjivanje zloupotrebu dečjeg rada u svim oblicima do 2025. godine.

U godini obeležavanja 75-godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ministarstvo podseća da celokupna društvena zajednica mora biti senzibilisana, a ovlašćeni akteri obučeni, radi uspešne identifikacije i rehabilitacije deteta žrtve.

"Prevencija podrazumeva smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti dece iz najosetljivijih grupa, osnaživanje porodice kroz univerzalni pristup socijalnoj zaštiti i podizanje svesti o značaju obrazovanja kao i uspostavljanje institucionalnih mehanizama zaštite", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, zloupotreba dečijeg rada je složena i višeslojna, u pogledu aktera i pogledu oblika, zbog čega je neophodno kontinuirano i sinhronizovano delovanje svih relevantnih segmenata državnog i civilnog sektora.

U kontekstu zloupotrebe dečjeg rada, odgovornost je na svima nama, od roditelja, rodbine, komšija, preko nastavnika, zdravstvenih radnika do pripadnika policije i vojske.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ove godine na Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada 12. juna organizuje društveni dijalog na temu „Deca u uličnoj situaciji“, koji se održava u Centru za integraciju mladih.

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada obeležen je prvi put 12. juna 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svesti i pokretanja akcija u svetu protiv dečjeg rada i zapošljavanja dece, tražeći podršku, pojedinih vlada, civilnog društva, kao i medija, u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja dece, zaključuje se u saopštenju.