15. jun 2023 20:40

U Belom dvoru upriličen susret najstarijeg i najmlađeg Tesla ambasadora - Vujića i Rida

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Belom dvoru upriličen susret najstarijeg i najmlađeg Tesla ambasadora  - Vujića i Rida

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Susret najmlađeg i najstarijeg Tesla ambasadora, emeritusa Američke svemirske agencije (NASA) Davida Vujića i Fulbrajtovog stipendiste Rida Bena, upriličen je danas u Belom dvoru.

Prijem je upriličen u prisustvu bračnog para Karađorđević povodom 80 godina kulture sećanja na Nikolu Teslu i tom prilikom je pročitana proklamacija prijateljstva SAD i Srbije, prva takva nakon više od 100 godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

U znak zahvalnosti srpskom narodu zbog načina na koji su prihvatili njenog sina, Ridova majka koja je poslanica okružnog parlamenta države Njujork u Olbaniju Dženifer Vejland, pročitala je okupljenim zvanicama proklamaciju prijateljstva.

"Odajemo priznanje stanovnicima Srbije i srpskom narodu uz obrazloženje da mnogi pripadnici srpskog naroda žive u SAD, a neki i u okrugu Olbani u državi Njujork koji ponosno i nesebično dele svoje tradicionalne vrednosti i drevnu istoriju bez oklevanja i zadrške sa nama i svesni činjenice da su mnogi znameniti amerikanci srpskog porekla", pročitala je Vejland.

Čitajući proklamaciju, Vejland je pomenula neke od znamenitih amerikanaca srpskog porekla, poput Džordža Fišera, jednog od prvih srpskih useljenika u SAD, učesnika u Teksaškoj revoluciji, senatora SAD iz države Ohajo Džordža Vojnovića, centarhalfa američkog futbala Aleksa Smita.

"Ovom proklamacijom ukazuje se da se srdačnost odnosa Srba i amerikanaca ogleda pre svega u dobrodošlici koju su država Srbija i njen narod pružili ne samo pripadnicima okruga Olbani, kao i svim Amerikancima koji trenutno žive u Srbiji. Zbog svega gore navedenog Da, ja, član zakonodavnog odbora okruga Olbani Dženifer Vejlen, ovde i na ovaj način odajem priznanje stanovnicima Srbije i srpskom narodu i zahvaljujem se na njihovoj dobrodošlici i iskrenom gostoprimstvu", istakla je Vejland.

Načelnik Odjeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume Ministarstva spoljnih poslova Srbije i nacionalna koordinatorka za stratešku kampanju srpske diplomatije "Tesla-energija mira" Ljiljana Nikšić ocenila je da je čitanje proklamacije prijateljstva istorijski događaj za Srbiju i SAD.

Dodala je da je to prva proklamacija srpsko-američkog prijateljstva izrečena nakon više od sto godina - od one koju je 1918. godine izgovorio tadašnji predsednik SAD Vudro Vilson, a koja je pročitana i emitovana na svim medijima tog doba povodom njegove naredbe da se u čast Srbije i srpskog naroda srpska zastava vijori na Beloj kući.

Podsetila je da se tada prvi put sa Bele kuće, pored američke, vijorila zastava neke druge zemlje, i da se to desilo još samo jednom.

Vejlen je pojasnila je da je najmlađi Tesla ambasador, njen sin, Rid Ben na Prinstonovom Vudro Vilson fakultetu završio istočnoevropske političke studije i javnu politiku, a zatim prošao praksu u američkom Kongresu i Beloj kući.

Dodala je da je Rid, kao Fulbrajtov stipendista, između Londona, Pariza, Praga, odabrao da dođe u Beograd.

David Vujić je poslednji živi član grupe inženjera iz tima "Serbo 7", koji su bili važan deo NASA misije Apolo 11.

Ta grupa od sedam američkih stručnjaka srpskog porekla svojim znanjem i radom doprineli su da 1969. godine čovek napravi prve korake na Mesecu.

Vujić je i počasni predsednik Tesline naučne fondacije u SAD, a u Srbiju je stigao povodom obeležavanja 80 godina kulture sećanja na Nikolu Teslu u okviru projekta "Tesline godine, Teslinog naroda", koji sprovodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Vujić je tokom prijema, koji je organizovan na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova, istakao da je u Srbiju doneo predlog izgradnje ''Tesla centra svemirske tehnologije'', koji je izrađen u saradnji sa američkom svemirskom fondacijom i da je u Srbiju između ostalog došao kako bi promovisao taj projekat i predstavio ga nadležnim institucijama i privatnim korporacijama.

Sličan projekat veterani NASA već su pokrenuli u Slovačkoj, a kako je rekao, projekat koji bi mogao da se realizuje u Srbiji bi bio realizovan u tri etape.

Kako je naveo, prvi korak biće prepoznavanje značaja američko-srpske naučne sinergije u avijaciji i svemirskim istraživanjima.

Drugi korak je promocija srpske naučne zajednice kao potencijalnog saradnika u budućnosti američkih svemirskih istraživačkih programa, a treći, istakao je Vujić, promocija srpskih studenata, IT "Petnica", Univerziteta u Beogradu i instituta kao centara obrazovanja o svemirskim istraživanjima.

Nikšić, koja je u ime Ministarstva spoljnih poslova Vujićev domaćin u Beogradu, otkrila je da će u narednim danima ugovoriti susret veterana NASA srpskog porekla i predstavnika Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije, a zatim i razgovor u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja i inovacija.

Dodala je da to nije nije ni malo slučajno jer su Srbi dali ogroman doprinos američkim svemirskim istraživanjima i da je srpski naučnik Mihajlo Pupin bio među 12 veličanstvenih naučnika koji su formirali Nacionalni savetodavni komiteta za aeronautiku 1915. koja je bila preteča NASA.