21. jun 2023 13:02

Predsednik Kube: Razgovarali smo o unapređenju saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Kube: Razgovarali smo o unapređenju saradnje

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima vlade Srbije razgovarao o unapređenju saradnje.

On je na zajedničkoj konferenciji rekao da je potvrđena želja da se učvrste prijateljske veze, ali i da se to stanje unapredi, kao i saradnja koja se odnosi pre svega na privredna ulaganja.

"Nivo dijaloga je dobar. Imamo savršene odnose između Ministarstava spoljnih poslova i parlamenata kao i saradnju na polju kulture, sporta, zdravstva. Voleli bismo da i vi nas češće posećujete, da možemo da razgovaramo i da razmišljamo kako da pojačamo saradnju. Mi smo ovde da bismo dali na većoj težini i da prenesemo da želimo da između naše dve Vlade veze budu čvršće i da pojačamo saradnju na svim poljima", rekao je on.

Kako je istakao, njemu je čast da bude u Srbiji i da uzvrati posetu predsedniku Vučiću.

"Potvrdili smo želju da učvrstimo veze prijateljstva između naše dve zemlje,  želimo da unapredimo saradnju, dobar je stepen dijaloga između nas, to se pokazuje i u našim nastupima na međunarodnim i regionalnim forumima", rekao je Bermudes.
Vučić i Bermudes razgovarali su o ekonomskoj situaciji u svetu, i on se zahvalio predsedniku Vučiću i Srbiji što su bili protiv blokade i sankcija Kubi.

"Doživeli smo neviđene blokade i sankcije koje su nam nametnute od strane SAD-a u periodu kovida i velike pandemije. To je urađeno sa ciljem da Kuba doživi kolaps. Zahv Srbiji na kontinuiranoj podršci i velikoj pomoći koju dobijamo od srpskog naroda i države", rekao je Bermudesa.

Istakao je da je to primer pozicije i stava kakav treba postoji između prijateljskih država, poput naših.

"Mi ističemo i dalje stojimo čvrsto pri stavovima, u smislu podržavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije", poručio je on.

I u budućnosti dve zemlje će razvijati međusobne odnose koji moraju biti bazirani na međusobnom poverenju i moramo da radimo u korist oba naša naroda, zaključio je on.

Kubanski predsednik se zahvalio srpskom narodu na toplom prijemu i istakao da su delegaciju Kube građani Srbije prepoznavali i pozdravljali gde god su prolazili.

"Ljudi su na ulici prepoznavali našu povorku i pozdravljali nas, očito postoje tesne veze prijateljstva. Te odnose su počeli najviše da razvijaju Tito i Fidel Kastro. Imamo 120 godina prijateljskih odnosa koji su poboljšani posetama državnih delegacija", rekao je on.