22. jun 2023 13:11

Darija Kisić: Izdvojeno 400 miliona dinara za bolju demografsku sliku u 52 lokalne samouprave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darija Kisić: Izdvojeno 400 miliona dinara za bolju demografsku sliku u 52 lokalne samouprave

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uručila je danas predstavnicima 52 lokalne samouprave ugovore o dodeli sredstava za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, a ukupna izdvojena sredstva su 400.000.000 dinara. 

Najviše sredstava opredeljeno je za opštinu Crna Trava, 20 miliona dinara, a ovim sredstvima biće dovršena zgrada sa stanovima namenjenim mladim bračnim parovima. 

 

"Prošle godine u ovoj opštini rođeno je samo četvoro dece. Ovim sredstvima će biti dovršena zgrada, a time obezbeđen krov nad glavom za više od 25 mladih bračnih parova", rekla je Kisić. 

Predsednik opštine Prijeoplje Drago Popadić rekao je da će sredstva upotrebiti za unapređenje Dnevnog centra koji već dugi niz godina radi i koje je mesto okupljanja mladih ljudi. 

"Projektom je predviđeno i da osobe sa invaliditetom uključimo da i oni budu socijalno osigurani i da učestvuju u životu kao i svi drugi. Cilj nam je da te osobe uposlimo u tom dnevnom centru i da oni kroz neki svoj angažman zarade sredstva i samim tim mogu da se ostvare i porodično i u svim aspektima života", rekao je predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.  

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izrazio je zadovoljstvo i time što je još pet lokalnih samouprava iz Timočke krajine dobilo sredstva kroz ovaj program, a Grad Zaječar će svoja upotrebiti za rekonstrukciju dečjeg obdaništa. 

"Ovih oko 50.000 evra, na koje mi dodajemo još 20-ak hiljada, biće upotrebljeno za rekonstrukciju dečjeg obdaništa na Popovoj plaži i mislim da će to puno značiti za unapređenje samog standarda, kako dece koja su u obdaništu tako i zaposlenih koji tamo rade. Ove godine smo zajedno sa državom već uložili blizu 45 miliona dinara i rekonstruisali drugo obdanište u suprotnom delu grada. Mislimo da su ovo pametno iskorišćena sredstva i da sa ovakvim programima treba nastaviti", rekao je Ničić. 

On je istakao da u Zaječaru do pre tri godine nije bilo lista čekanja kada je u pitanju upis dece u vrtić, ali da je situacija sada drugačija te da je u planu da naredne godine Grad Zaječar konkuriše za značajna sredstva za izgradnju još jednog obdaništa u gradu. 

Ova bespovratna sredstva namenjena su za projekte od značaja za demografski razvoj jedinica lokalne samouprave sa ciljem poboljšanja demografskih parametara, a predloženi projekti su raznovrsni - od izgradnje i sanacije vrtića, izgradnje sportskih terena do nabavke sanitetnog vozila za prevoz novorođenčadi. 

Kako je navedeno u Javnom pozivu Ministarstva sredstva mogu biti namenjena ublažavanju ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanju rada i roditeljstva, zatim facilitaciji efikasne saradnje za podizanje kvaliteta života starih, odraslih, mladih i dece radi jačanja solidarnosti između njih. 

Takođe, namena sredstava može biti i snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti, zatim put ka zdravom materinstvu, ali i edukacija iz oblasti populacione politike, aktiviranje lokalne samouprave, kao i osnaživanje porodice kao primarne jedinice društva.