23. jun 2023 16:39

Plenković boravio u Sremskoj Mitrovici, posetio katedralu i razgovarao sa biskupom Svalinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković boravio u Sremskoj Mitrovici, posetio katedralu i razgovarao sa biskupom Svalinom

Foto: TANJUG/ALEKSANDRA DRAŽIĆ

SREMSKA MITROVICA - Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je u okviru posete Srbiji boravio i u Sremskoj Mitrovici i tom prilikom je razgovarao sa sremskim biskupom koađutorom Fabijanom Svalinom, a zatim posetio katedralu Svetog Dimitrija gde su ga dočekali pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

„Meni je veliko zadovoljstvo da smo na putu za Suboticu, došli i u Sremsku Mitrovicu na poziv biskupa Fabijana Svaline. Pozdravio bih sve ono što ljudi rade ovde na negovanju i čuvanju hrvatskog identiteta i unapređenju položaja Hrvata u Sremu. Izrazio bih spremnost hrvatske vlade da ih podrži i sarađuje sa Hrvatima u Vojvodini", rekao je Plenković razgovarajući sa okupljenim građanima.

 

Plenković je Sremsku Mitrovicu posetio na poziv sremskog biskupa, koji je imenovan na to mesto 2021. godine.

„Rekao bih da je ovo jedan istorijski događaj u Sremskoj Mitrovici, na to smo mi kao pripadnici hrvatske zajednice ponosni i zahvalni. Nadamo se da će ova poseta doprineti rešavanju nekih pitanja koji su prepoznatljivi u biskupijskoj zajednici u Sremu. Upoznali smo premijera Hrvatske sa dobrobitima i poteškoćama koje imamo, kako bi se došlo do nekih rešenja", naveo je Fabijan Svalina.

Sremska biskupija nastala je pre 15 godina, kada je 2008. godine odvojena od Đakovačko-sremske nadbiskupije.

Andrej Plenković je posetu nastavio u Subotici, povodom otvaranja Hrvatskog doma, koji je finansirala Hrvatska.