23. jun 2023 19:20

Plenković: Sa Brnabić sam razgovarao o unapređenju ekonomske razmene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Sa Brnabić sam razgovarao o unapređenju ekonomske razmene

Foto: Tanjug video

SUBOTICA - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas na otvaranju Hrvatskog doma - Matice u Subotici da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o unapređenju ekonomske razmene dve zemlje.

"Danas smo na oko 2,7 milijardi evra razmene između Hrvatske i Srbije, mi smatramo da ta razmena može i mora biti veća, s obzirom na veličinu naših zemalja i snagu naših ekonomija", rekao je Plenković.

 

On je dodao da je potrebno nastaviti i saradnju i pomoć u projektima u oblasti infrastrukture.

"To znači i da se investira u mostove koji postoje na Dunavu, da se unapredi prometna povezanost, da se železnička povezanost unapredi i da na taj način omogućimo bolji prolazak naših državljana", naveo je Plenković.

Kako kaže Plenković, jedna od tema razgovora bila je i stabilnost jugoistočne Evrope, stiuacija na KiM, kao i evropski put Srbije.

Hrvatski premijer se zahvalio predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, kao i hrvatskoj manjini u Srbiji koji, prema njegovim rečima, međusobnom dinamikom odnosa, izvrsnim strukturiranim odnosom i memorandumom koji je potpisan, daju važan impuls daljnjem ubrzanju odnosa na političkom nivou dve države.

"Smatramo da se sada stvara atmosfera da neka konkretna pitanja, koja nas dugo godina opterećuju krenemo da rešavamo, a isto tako da unapredimo ova pitanja koja su relativno jednostavna, a mogu doprineti kvalitetnijem odnosu dve zemlje", rekao je Plenković.

 

Hrvatski premijer rekao je da je važan zadatak Vlade Republike Hrvatske podržavanje hrvatske manjine u inostranstvu.

"Prva poruka je snažna zahvalnica i podrška predsednici Hrvatskog nacionalnog veća Jasni Vojnić i njenim saradnicama i saradnicima koji su u zaista fascinantnom vremenskom periodu pokrenuli i završili ovaj projekat Hrvatskog doma, koja će biti hrvatska kuća", istakao je Plenković.