23. jun 2023 20:21

Grad Zaječar i GIZ potpisali Memorandum o saradnji za izgradnju Centra za posetioce

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grad Zaječar i GIZ potpisali Memorandum o saradnji za izgradnju Centra za posetioce

Foto: shutterstock.com/Miljan Zivkovic, ilustracija

ZAJEČAR - Grad Zaječar i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su danas Memorandum o saradnji za realizaciju izgradnje Centra za posetioce na arheološkom lokalitetu rimske carske palate Feliks Romulijana u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Radovi na izgradnji su vredni oko četiri miliona evra, a projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija (EU) a sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke, navodi se u saopštenju.

Centar za posetioce na preko 600 m2 predstavljaće i svojevrsni muzej na samom lokalitetu rimske carske palate koju je rimski car Galerije Maksimilijan podigao u čast svoje majke Romule krajem 3. i početkom 4. veka nove ere. Centar će takođe obogatiti ponudu za posetioce i proširiti raznovrsnost dostupnih suvenira, dok će sala veličine 150 m2 služiti kao prostor za organizaciju događaja.

„Za EU je zaštita i promocija kulturnog nasleđa način da se unapredi mir i razvoj širom sveta i zato ulaže značajna sredstva u to. Izgradnjom Centra za posetioce na lokalitetu Feliks Romulijana, EU i Vlada Nemačke žele da pošalju snažnu poruku da brinemo o srpskom kulturnom nasleđu, našem zajedničkom evropskom nasleđu i da ulažemo u našu zajedničku budućnost. Feliks Romulijana, svojim poreklom iz Rimskog carstva i današnjim prisustvom u Srbiji, glasno govori o našoj zajedničkoj evropskoj prošlosti, ali i o našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti“, izjavio je šef odeljenja za upravljanje projektima u Delegaciji Evropske Unije u Srbiji Martin Klauke, prilikom potpisivanja memoranduma.

Dodao je i da bi Centar za posetioce svojom sve modernijom ponudom trebalo da privuče više gostiju, te da će samim tim stvoriti više mogućnosti za zapošljavanje i prihode. Takođe, može postati i prostor za treninge, letnje škole, edukacije i slično.

„EU će u budućnosti nastaviti da ulaže u različite projekte koji se odnose na zaštitu i promociju srpskog kulturnog nasleđa“, poručio je Klauke i dodao da će ovim ulaganjem biti unapređena i istraživačka ponuda Feliks Romulijane, koja je, kako je naveo istražena tek 15-20 odsto.

"Jednoga dana Feliks Romulijana treba da postane i mesto koje ce okupiti najbolje svetske arheologe, istraživače i studente. Veoma smo zahvalni Evropskoj Uniji najpre što je prepoznala značaj ovog lokaliteta, a zatim na ovom značajnom ulaganju", dodao je.

Potpisnik Memoranduma i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, Aleksander Bec iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, naglasio je da je objedinjavanje turističke ponude i kulturnog nasleđa, sa prilikama za ekonomski napredak Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja glavni cilj i suština projekta.

„Kroz infrastrukturnu komponentu našeg projekta, mi pomažemo unapređenje, promociju i atraktivnost ovog regiona sa kulturnim dobrima koja se u njemu nalaze. Kroz projekat su Evropska unija i Nemačka vlada dodelili bespovratna sredstva velikom broju malih i porodičnih preduzetnika u turističkom sektoru, mladim aktivistima i građanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasleđem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i promociji turizma“, rekao je Bec.

Projekat „#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija sa 22 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sa 2,3 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.