24. jun 2023 11:13

Petković: Priština vodi opšti informacioni rat sa namerom da se razori Srbija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Priština vodi opšti informacioni rat sa namerom da se razori Srbija

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je na delu opšti informacioni rat koji vode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, sa namerom da se razori Srbija da se naudi srpskom narodu na KiM i da se zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa.

"U naredna 24 časa će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa mnogo više informacija", naveo je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom dešavanja na KiM.

 

Dodao je da Vučić intenzivno razgovara sa vojnim vrhom i da će u skladu sa razvojem situacije biti donošene naredne odluke. Dodao je da je sinoć 19:40 u naselje Kolonija u Zvečanu upao veći broj pripadnika Rosu.

Na vreme smo obavestili službe, podmetanje se pripremalo ranije

Petar Petković rekao je da su nekoliko dana pre jučerašnjeg pronalaska automobila sa oružjem za koji je ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja optužio Srbe, pripadnici BIA I srpske službe bezbednosti obavestile su o tome da se u regionalnim stanicama Kosovske policije skuplja oružje koje je prethodno oduzimano od albanskih i srpskih građana na KiM kako bi se izvršilo podmetanje, sa ciljem da se izvedu nova hapšenja Srba i incidenti.

 

"Naše službe bezbednosti pre svega BIA, pronašle su i ovom informacijom obavestile gotovo najmoćniju zemlju na svetu i najznačajniju obaveštajnu službu na svetu o planovima i namerama Prištine i Kurtija. Ovaj dokument 571-013/2023 koji je poslat 20. juna u ranim jutarnjim časovima - BIA je prikupila info da Priština i njihove službe bezbednosti pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje međuetničkog oružanog sukoba. Na tom planu, pripadnici kosovske policije, ilegalno vatreno oružje koje su u prethodnom periodu zapelenili od Albanaca i Srba koji nisu imali dozvole - transportuju iz svih stanica kosovske policije u regionalne direkcije kosovske policije, a potom prevoze u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice”, rekao je Petković na konferenciji u Vladi Srbije.

 

Petković je dalje pročitao deo dokumenta u kome se navodi da je namera Prištine da oružje i municiju zloupotrebi za hapšenje Srba na severu Kosova, i da je o svemu ovome obaveštena bezbednosna služba “gotovo najmoćnije zemlje na svetu”. “Mi smo došli do saznanja da su 20. juna, bez ikakve prethodne najave, iz stanice kosovske policije, a to je samo jedan deo transporta, izvesna količina vatrenog oružja osa, zolja pištolja, eksploziva transportovana u sedište regionalne direkcije kosovske policije u Gnjilanu. 

Kurti najnovijim hapšenjima udario šamar EU i učinio dijalog mrtvim

Petković je dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti najnovijim hapšenjima udario šamar EU i pokazao da Priština ne želi da nastavi sa dijalogom za normalizaciju odnosa.

 

"Nenad Orlović je uhapšen bez naloga, što je potvrdio i Borelj govoreći da se Srbi vansudski hapse. Onda se u medijima pojavila informacija da se hapšenje dogodilo na poziv Svečlje koji ima spiskove za hapšenje ljudi, a tek nakon toga obaveštava sud i tužilaštvo", rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

Dodao je da je akcija hapšenja izvršena bez naloga tužilaštva i da se vidi da je nalogodavac tih hapšenja Kurti, za koga je rekao da mimo institucija lovi i hapsi Srbe kako bi kreirao nove krize na severu KiM. 

Ne znam o kakvoj teškoj retorici Borelj govori, Srbija želi da sačuva mir

Petar Petković je na pitanje novinara na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije da, kada je pomenuo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelja i to da je on poručio da su veoma zabrinuti za hapšenje Srba bez zakonske osnove, ali i „marša“ kosovskih bezbednosnih snaga, praćene „teškom retorikom Srbije“ i da li EU iako bez krivice srpske strane svakako deo odgovornosti za situaciju prebacuje na Srbiju optužujući je za tešku retoriku, rekao da nije jasno o kakvoj „teškoj retorici“ se radi i pitao se da li misle na to što govore da Srbija želi da sačuva mir.

 

„Da li je teška retorika to što govorimo da ćemo da sačuvamo mir, da pratimo situaciju, da se borimo za naše ljude i da ćemo zaštititi naš narod, ako oni koji su zaduženi za to, mislim na pre svega Kfor, to ne uradi. I tako što ćemo da razobličavamo sve ove laži. Znate kakav udarac ovo može da nanese Srbiji, Kurti je svestan toga zato to i radi, ali srećom imamo dokaze i naše službe koje ozbiljno rade svoj posao, jer Srbija je ozbiljna država“, rekao je Petković.

On je dodao da je na vreme ukazano na sve „namere, pakosti i gadosti“ Kurtija i Svečlje. „A kada je reč o tom vansudskom hapšenju o kom govori Borelj, znate kako to izgleda? Kurti sastavi jedan spisak Srba koje treba Svečlja da uhapsi i preda mu, on ga stavi u džep i onda gledaju i prate situaciju, kada je potrebno da se digne tenzija – on izvadi taj papirić i onda samo po telefonskom nalogu, kao što je ovo nepobitno urađeno, Svečlja pozove ROSU i kaže uhapsite tog i tog. I tako su juče uhapsili ujutru tog čoveka. Nevinog Srbina koji je radio u autoperionici“, rekao je Petković. Kada uhapse, dodao je Petković, odvedu te ljude u sobu za ispitivanje, muče ih stave im crnu kesu na glavu, a onda to snimaju i puste po društvenim mrežama da se „naslađuju mladi Albanci“ kako to rade Kurti i Svečlja.

Vozilo o kome Svečlja govori ukradeno 2020, registracija istekla

Direktor kancelarije za KiM otkrio je danas da je registracija automobila registarskih oznaka BG955JW u kome je, kako ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja tvrdi, pronađeno oružje nedaleko od opštine Zvečan na severu KiM, istekla 29.7.2020. godine, da je u pitanju ukradeno vozilo i postavio pitanje kako je moguće da kao takvo uopšte pređe administrativni prelaz.

"Kada pogledate vozilo, vidite iskrivljene tablice, kao da ih je neko namerno nameštao i vidite registarske tablice, BG955JW. Inače, po našoj uredbi sve srpske registarske tablice sa latiničnim slovima sa kvačicama, kao i slovima Y i W se isključuju iz upotrebe. To je uredba iz 2018. godine koja je produžena do 2020. godine. I u saobraćaju danas, vi nemate ni jedno vozilo koje ima takvu tablicu", pojasnio je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

Dodao je da je MUP Srbije proverom utvrdio da je registracija na spornom automobilu istekla 29.7.2020. godine. "Oružje koje je pronađeno u automobilu stizalo je u bazu Belvedere, a odatle ga je ROSU preneo u Zvečan optužujući Srbe. Onda govore kako je audi pronađen 100 metara od zgrade opštine Zvečan. Vi dobro znate da je zahtev EU za deeskalaciju i taj da se kosovska policija povuče iz zgrada opština u Zvečanu i Leposaviću, ali i iz njihove blizine. Te zgrade u širem luku od 100 metara obezbeđuje i KFOR bodljikavom žicom. Tu ne može ni ptica da prođe, a kamoli automobil sa BG tablicama. Ovo nije priča ni za malu decu i jasno je o čemu se ovde radi", rekao je Petković.