29. jun 2023 19:01

Orlić izrekao po dve opomene Lazoviću i Novakoviću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orlić izrekao po dve opomene Lazoviću i Novakoviću

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izrekao je danas tokom sednice posvećene poslaničkim pitanjima po dve opomene opozicionim poslanicima Radomiru Lazoviću i Borislavu Novakoviću, jer su tokom izlaganja ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića ustali sa mesta i dobacivali, a zatim bacali primerke Ustava Srbije.

"Nema te kazne koja može da bude po vas politički pogubnija od vašeg ponašanja. Za to vrištanje, mržnju i pretnje neću nikakve mere da izričem, ali za to što ste vi Novakoviću i Lazoviću bacali Ustav Republike Srbije na pod, izričem drugu opomenu i jednom i drugom", rekao je Orlić i dodao da treba da se zapitaju kako njihovo vikanje utiče na ljude koji gledaju i na decu.

Martinović je za govornicom, odgovarajući na pitanje poslanika Zeleno-levog kluba Radomira Lazović o tome da li Đorđe Dabić može da vrši funkciju državnog sekretara u tom ministarstvu posle onoga što je napisao na Tviteru o studentu Pavlu Cicvariću i njegovom ocu, rekao da je Dabić već treći dan izložen medijskoj hajci, iako postoje podaci u APR-u o svemu što je rekao.

"On je mlad čovek koji je novembra postavljen za državnog sekretara, vredno i marljivo radi svoj posao i ja kao ministar u tom resoru nemam nikakvih primedbi na njegov rad", naveo je Martinović.

Kako je rekao, Vlada Srbije, Đorđe Dabić, SNS kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su tri dana izloženi političkoj hajci zbog nečega što je Dabić napisao na tviteru.

"Dabić nije napao studenta. Kada student (Pavle Cicvarić) uzme megafon u ruke i govori na političkom skupu - on više nije samo student već postaje politički aktivista. Isto važi i za sveštenike, univerzitetske profesore, lekare i mnoge druge", rekao je Martinović.

Rekao je da je sve što je Dabić na tviteru napisao za Pavla Cicvarića i njegovog oca istina i da te podatke nije dostavila BIA već da su javno dostupni i postoje na APR-u.

"Radovan Cicvarić u svom vlasništvu ima tri pravna lica. Ima jedno udruženje građana koje se se zove 'Užički centar za prava deteta'. Ima drugu firmu koja se bavi pružanjem PR usluga i konsaltingom. I treću koja se zove 'Destilerija Cicvarić' doo", rekao je Martinović i pročitao podatke za koje je naveo da predstavljaju ostvareni prihod tih kompanija.

Govoreći o podacima Martinović je rekao da mu je poslanik opozicije Borislav Novaković tokom izlaganja dobacivao da su u pitanju informacije dobijene od BIA, i konstatovao da bi Novaković kao neko ko vodi jedno veliko preduzeće u Novom Sadu morao da zna da su ti podaci javno dostupni i moguće ih je videti na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

"Pa nije ni čudo da ste upropastili i Grad Novi Sad i AP Vojvodinu i što ste na kraju završili u zatvoru", poručio je Martinović Novakoviću.

Dodao je da kao ministar ima obavezu da obavesti građane Srbije o svim detaljima afere Dabić.

"Dakle 'Užički centar za prava deteta' nevladina organizacija koja ima dva zaposlena, a zaposleni su Radovan Cicvarić, a drugi Duško Cicvarić. Otac i Sin. A sad pogledajte NVO koja ima dva zaposlena u 2022. godini ostvario je prihod od 18.717.000 dinara. U 2021. godini sa dva zaposlena 35.267.000 dinara. U 2020. godini 20.130.000 dinara. Sad ja pitam kako je moguće i ko finansira NVO koja se navodno bavi zaštitom prava dece", upitao je Martinović i dodao da je finansira ambasada jedne od najvećih država na svetu.

Istakao je da ne samo što se radi o biznismenu, sa kako je rekao sumnjivim izvorom prihoda, radi se i o osobi koja je politički angažovana.

"Radovan Cicvarić nije puki biznismen iz Užica već poilitički angažovan građanin republike Srbije. Ako ste ušli u svet politike onda dopustite da građani Srbije znaju čime se bavite. Ako nemate stomak da to izdržite onda nemojte da se bavite politikom. Ali ako uđete u taj svet budite spremni da slušate odgovore na laži i besmislice koje iznosite", rekao je Martinović.

Naglasio je da ne napada nikog već da samo iznosi činjenice.

"Pošto ste se obrušili na Dabića, na Vladu Republike Srbije na SNS zbog jednog tvita vezanog za Pavla i Radovana Cicvarića čudi me da se niste pozabavili i njegovim objavama", naveo je Martinović i ddoao na koji način je 2022. godine Pavle Cicvarić na tviteru pisao o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.