4. jul 2023 17:49

Kopman, Bilčik i Miščević: Proširenje EU se vratilo na velika vrata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kopman, Bilčik i Miščević: Proširenje EU se vratilo na velika vrata

Foto: Tanjug video

BRISEL - Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je proširenje EU ponovo na agendi i to zahvaljujući ratu u Ukrajini, ali da se pažljivo prati situacija na KiM.

"Za rešenje sukoba lopta je u rukama Prištine", rekao je on na panelu "Da, ali...: Vizija budućnosti Srbije u EU" u Briselu.

 

On je istakao i da je vreme "za reforme, reforme i samo reforme" i prilagođavanje sa spoljnom politikom EU.

Prema njegovim rečima, proširenje je u jednom trenutku bilo skrajnuto, zbog čega je u ovom momentu potreban istinski angažman.

"Ali proširenje se vratilo u grad. Vratio se u igru proces, sada je drugačije nego pre 12 meseci. Moram da kažem i da Srbija ima problem sa javnim mnjenjem, što je uzrok što je dosta ljudi, pa i političara izgubilo poverenje u proces. Potrebna nam je javna podrška i podrška političara. A za sve to potreban nam je istinski angažman, moramo da razgovaramo, ne samo ovde u Briselu, već i širom Srbije", rekao je Bilčik.

On je dodao da se rat u Ukrajini nastavlja, što donosi posledice po ekomnomiju, budžet, uticaj na inflaciju.

"Moramo da se uverimo da su oni sa kojima gradimo budućnost usklađeni i imaju u osnovi iste vrednosti kao mi. Ekonomija jeste važan deo procesa. Ekonomski rast, reforme i investicije idu ruku pod ruku i Srbija je napravila važan napredak", rekao je on.

Ministarka za evrointegracije Tanja Miščević složila se da se proces proširenja "vratio u grad" i istakla da Srbija na to čeka 20 godina, kao i da je spremna da finalizira proces.

"Da ne zaboravimo da je Zapadni Balkan doneo nešto novo u pregovore, zašto da ne razgovaramo o važnosti Zapadnog Balkana, kao novih članica. Dva procesa dokazuju da nam je važan proces, jedan je nivo reformi, ono što smo uradili na implementaciji zakona. Drugi element je broj otvorenih klastera, posebno zatvorenih poglavlja. Ona dovode do proširenja", rekla je Miščević.

 

Ona je istakla da je bezbednosna politika Srbije umnogome usklađena sa politikom EU, kao i da Srbija nema problem sa prošlošću, već trenutnim dijalogom, o normalizaciji što je jedan od problema koji zabrinjava ne samo Beograd već i region.

"Kako raditi na reformama kada imate ovako veliki problem", rekla je ona.

Generalni direktor u Generalnom direktoratu Evropske unije za susedstvo i proširenje Gert Jan Kopman istakao je da je važno da se zemlje regiona pridruže EU, pre svega zbog građana.

"Znam da je Srbija u teškom položaju kako zbog istorije, tako i zbog dijaloga. Region mnogo gleda u prošlost umesto da se posveti budućnosti. Ima mnogo politike na Zapadnom Balkanu, u fokusu treba da budu reforme. Moramo da se fokusiramo i na ekonomiju i ekonomski rast", rekao je on.