26. jul 2023 13:51

Šef kancelarije EU u Prištini: Biće negativnih posledica ako se ne poštuju zahtevi i očekivanja EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef kancelarije EU u Prištini: Biće negativnih posledica ako se ne poštuju zahtevi i očekivanja EU

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

PRIŠTINA - Šef kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog izjavio je danas da su mere koje je EU uvela tzv. Kosovu dolaze nakon neispunjavanja uslova vezanih za situaciju na severu, kao i da će biti još negativnih posledica ukoliko se zahtevi i očekivanja EU ne budu poštovali.

On je to rekao nakon sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za spoljne poslove i istakao da je stav EU sasvim jasan, prenosi Ekonomija onlajn.

"Imamo zajedničku deklaraciju, koju je proglasio naš predstavnik Borelj, u ime 27 država članica EU, od 3. juna. Za nas je to politika EU i svake zemlje članice EU. Ponavljam, ovaj stav od 3. juna je sasvim jasan. Postoje određeni zahtevi i očekivanja i to je takođe stav gde se jasno kaže da će biti negativnih posledica ako se ovi zahtevi i očekivanja ne budu poštovali. I nastavljamo da se vodimo ovim stavom", rekao je Suniog.

Dobra razmena mišljenja sa Odborom za spoljne poslove o situaciji na severu KiM

Tomaš Suniog je izjavio danas da je sa Odborom za spoljne poslove skupštine u Prištini razgovarao o nedavnim dešavanjima i situaciji na severu KiM.

''Dobra razmena mišljenja sa Odborom za spoljne poslove o nedavnim dešavanjima i situaciji na severu. Objasnio sam da su mere EU privremene i reverzibilne, ali je potreban konstruktivan angažman kako bi se postigla deeskalacija, kao što se zahteva u saopštenju EU od 3. juna'', napisao je on na svom nalogu na Tviteru.

Suniog je u poslednjih nekoliko dana održao sastanke sa predstavnicima opozicionih partija na tzv. Kosovu, uključujući Ramuša Haradinaja i Ljumira Abdidžikua.