12. avgust 2023 08:12

Vučević na otvaranju "Slovačkih narodnih svečanosti": Istorija naših naroda je burna i isprepletana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević na otvaranju "Slovačkih narodnih svečanosti": Istorija naših naroda je burna i isprepletana

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BAČKI PETROVAC - Izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je večeras manifestaciju „Slovačke narodne svečanosti“ u Bačkom Petrovcu.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vučević istakao je da je istorija ovih prostora i na njemu naseljenih naroda burna i međusobno isprepletena, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Na ovom području ratovale su vojske carevina i kraljevina. Crtane su granice i mape država i naroda. Stradanja i patnje ljudske dešavale su se ciklično i po pravilu nakon kratkih istorijskih predaha. Najčešće se stradalo za tuđe ime i tuđ račun. Najmanje koristi od toga imali su upravo narodi koji su ovde živeli. Njihove sudbine, zapravo, su sudbine izbeglica, tragaoca za mirom i slobodom, njivom i kućom, komšijom i prijateljem, razumevanjem i iskrenim poštovanjem. Ti narodi su razmeštani i raseljavani sa svojih ognjišta i njiva onako kako je to odgovaralo gospodarima njhovih sudbina. Pogotovo su mučenički i trnovit put prolazili slovenski narodi", podsetio je ministar Vučević.

Kako je istakao, u tim predasima od ratova i stradanja, gladi i sirotinje, po vedrim i zvezdanim noćima uz prela, narodna okupljanja i narodne svečanosti, slavio se život, a sanjala sloboda.

"Pevale su se pesme o krajevima iz kojih su došli ili naterani da dođu u ovu vojvođansku ravnicu i maštalo se od Kosova i Metohije, Prizrena, do Stare Hercegovine, Karpata, pa sve do Visokih Tatri i svih onih mesta koja su ostavili iza sebe, ali su ih poneli u srcima i mislima. O kojima su pričali i pevali i nadali se da će jednom, a niko ne zna kada, ponovo stupiti na slobodno tlo svoje zemlje gde će biti svoj na svome", naglasio je Vučević.

Srpski narod, ukazao je ministar, u svojoj istorijskoj potrazi za ovim parčetom slobode koja se danas zove Republika Srbija, dugo je i teško tragao za ovim vrednostima.

"Bio je mučen i proganjan kroz vekove i u Jasenovcu, Jadovnu i gde sve ne. Osuđen na smrt odbio je da umre. Zarekao se u tim pesmama i narodnim verovanjima da će obnoviti svoju državu koja će biti garant slobode i svim onima, našoj braći i sestrama koji su delili našu sudbinu stradalnika i izbeglica. Kada su se razvili oblaci ropstva i kada je granula zora slobode, naš narod bio je na testu da se taj zavet o slobodi svih koji dele našu sudbinu na ovoj zemlji ispuni. Danas mi sebi možemo postaviti pitanje - da li je taj zavet ispunjen?", ocenio je Vučević.

U istoriji svetske pravne misli, podsetio je ministar odbrane, ostaće zabeležen član 118 Sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim je prvi put u Evropi i svetu zabranjeno ropstvo.

Prema njegovim rečima, nakon inicijative Petrovčana i Slovaka, već prvog oktobra 1919. godine kralj Aleksandar Karađorđević daje saglasnost i novčani prilog da se ostvari vekovna želja naše braće Slovaka da na ovom prostoru mogu imati gimnaziju na svom jeziku.

"Danas, ova gimnazija predstavlja jedinu gimnaziju koja sa kompletnim nastavnim programom na slovačkom jeziku postoji van granica Slovačke Republike. Ona predstavlja temelj i okosnicu slovačkog naroda na ovim prostorima i utkana je u naša srca i našu dušu. Ona je spona za vekove našeg neraskidivog prijateljstva. U njene zidove uzidana je ljubav generacija Slovaka prema svome poreklu, ali i ushićenje slobode i ravnopravnosti koja je ostvarena na ovim prostorima. I odatle smo učili jedni o drugima i usvajali vrednosti jedni od drugih, radnu etiku koja poput iskrene vere u Boga krasi našu braću Slovake", ocenio je Vučević.

Predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh istakla je da je misija svečanosti da sve Slovake koji žive na ovim prostorima ujedini.

"Misija svečanosti je da pod jednim krovom pokažemo kakvi smo, šta znamo, šta smo postigli i kuda idemo. Želim svima vama u sali i svim gledaocima, kao i učesnicima i posetiocima da sa ovogodišnjih svečanosti ponesu delić velike radosti i oduševljenja sa kojim smo ih mi organizatori pripremali", istakla je predsednica opštine Bački Petrovac.

Prisutnima su se obratili i ministarka kulture Slovačke Silvija Hroncova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova i predsednik matice Slovačke u Srbiji Branislav Kuljik, navedeno je u saopštenju.