22. decembar 2022 13:36

Rakić: Želimo mir i slobodu, ali nećemo dati srpsko, osloboditi uhapšene Srbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rakić: Želimo mir i slobodu, ali nećemo dati srpsko, osloboditi uhapšene Srbe

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

RUDARE - Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas na velikom protestu Srba u Rudaru kod Krsta da Srbi na severu KiM žele mir i slobodu i da neće dati ono što je sprsko i ponovio zahtev da se oslobode neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da se povuku svi tajni spiskovi za nova hapšenja.

"Teror koji trpimo svakog dana od Prištine i neosnovana hapšenja, tajne spiskove sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od Kurtijevih specijalaca, razlog su što smo se danas sabrali u Rudaru kod Krsta, a ispod Zvečanske tvrđave da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako i slobodu i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko", istakao je Rakić na kraju skupa.

On je rekao da se zlo nadvilo nad njima i da tajni spiskovi i liste za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Aljbina Kurtija.

"Međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smetaju maltretiranja Srba, želim da poručim da smo svoj na svome i da ne možemo da ćutimo na nepravdu i prebijanje našeg naroda i da pristanemo da tiho nestanemo sa naše zemlje. Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze i što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova", poručio je Rakić.

On je kazao da su na barikadama osim Srba i Bošnjaci, Goranci i Romi i svi ostali koji već dve nedelje brane po hladnoći svoje pravo na postojanje na ovim prostorima.

"Hvala vam što istrajavate i razumete da smo na ovaj potez naterani i što istrajavate i poručujete da nema predaje. Ma koliko bila velika sila koja nam preti, životi naše dece i naš opastanak na ovim prostorima su razlog da istrajemo do ispunjanja naših zahteva. Tu su sva naša braća iz svih opština sa severa KiM, ali i sa juga, iz Gračanice, Štrpca, Pomoravlja, Metohije, centralnog Kosova, a ovako jedinstveni i složni se bolje čuje naš glas i u Prištini i u Briselu i Berlinu i Vašingtonu", rekao je Rakić.

Neka dela naša budu takva da nas se preci ne stide, a i da se i naši potomoci ponose, naglasio je Rakić.

Potrebno je najhitnije osloboditi neosnovano uhapšene Srbe, kao i da Priština što pre povuče tajne spiskove za hapšenje i ostalih Srba, a koji se odnose na učestvovanje u protestima građana od septembra prošle godine do danas.

"I da povuku sa severa KiM sve jedinice sa dugim cevima i oklopnim vozilima koja svakodnevno maltretiraju naš narod, uz garancije Kfora da te jedinice neće dolaziti na sever. Bez ispunjenja ovih uslova, nema povlačenja barikada, jer nam je dojadilo da čekamo ko je od nas sledeći na spisku za hapšenje ili odstrel, samo zato što smo Srbi. I što smo se drznuli da pristanemo da nas progone sa vekovnih ognjišta", istakao je on.

Rakić je pozvao građane da budu složni, jedinstveni i istrajni.

"Budućnost naše dece je u našim rukama, a to nema cenu. Pozivam vas na jedinstvo i slogu i da ostanete mirni. Da nastavimo mirno i demokratski da se borimo za naša prava, jer odavde nema nazad", poručio je Rakić.