15. avgust 2023 12:36

Slavica Đukić Dejanović: Napredak na Šangajskoj listi je potvrda rezultata rada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slavica Đukić Dejanović: Napredak na Šangajskoj listi je potvrda rezultata rada

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Novom Sadu ostvareni napredak i dobar plasman na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, i istakla da je to potvrda rezultata i zalaganje profesora i istraživača koji su doprineli da se pozicija na ovoj prestižnoj listi popravi u odnosu na prošlu godinu.

Univerzitetu u Beogradu je na Šangajskoj listi zauzeo poziciju između 301. i 400. mesta od rangiranih 1000 univerziteta u svetu, dok je Univerzitetu u Novom Sadu zadržao svoju poziciju između 901. i 1000. mesta na ovoj listi.

"Napredak i dobar plasman naša dva univerziteta na Šangajskoj listi potvrda je rezultata i zalaganje naših profesora i istraživača koji su kvalitetom svojih radova doprineli da se pozicija na ovoj prestižnoj listi popravi u odnosu na prošlu godinu. Svakako ovom uspehu doprinela je i briga i veće ulaganje države u razvoj univerzitetske i naučne infrastrukture koje su značajan preduslov za uspešan rad profesora i naučnika", navela je Đukić Dejanović, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarka je istakla da je ponosna na Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sau, kao i na sve članove akademske zajednice i dodala da će Ministarstvo prosvete, kao i do sada, intenzivno raditi na razvoju sistema visokog obrazovanja i unapređivanju kvaliteta i uslova za rad i istraživanja na univerzitetima.

"Zbog toga verujem da će u narednim godinama univerziteti u Beogradu i Novom Sadu dodatno popraviti svoju poziciju, kao i da će i ostali naši univerziteti uskoro naći svoje mesto na Šangajskoj listi", ocenila je ona.

Kako je navedeno, iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi da se bilo na listi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici ili istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika ili istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Sajans i Nejčr, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, kao i akademski doprinos prema tim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy, a na rang-listi ARWU, Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.