16. avgust 2023 10:04

Počela gradnja javnog parkinga u Kosovskoj Mitrovici, Stojaković: Poruka Prištine je da je ona vlast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela gradnja javnog parkinga u Kosovskoj Mitrovici, Stojaković: Poruka Prištine je da je ona vlast

Foto: TANJUG/DOPISNIK KiM

KOSOVSKA MITROVICA/BEOGRAD - U severnom delu Kosovske Mitrovice počela je izgradnja javnog parkinga na mestu parkinga MTS doo, koji je oduzet Telekomu Srbija.

Odlukom tzv. gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atića da se prostor iza zgrade MTS-a ustupi za javno parkiranje, Priština upućuje jasnu poruku Srbima da je ona vlast i da će ona da se pita o svemu na Kosovu i Metohiji (KiM), kaže za Tanjug urednik ekonomske rubrike u Novostima Dušan Stojaković.

Atić, koji je izabran sa oko tri odsto glasova na aprilskim izborima, doneo je ranije odluku kojom se parking koji je koristila kompanija MTS d.o.o, kao deo opštinske zemlje, odnosno javne površine daje, kako je naveo, na uslugu građanima za parkiranje automobila.

Ovo je pokušaj da se opravda odluka prištinske agencije za registraciju privrednih subjekata, kojom se briše iz evidencije srpska firma, ali i još jedan vid pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji, poručuju poznavaoci političkih prilika.

Atić je na svom Fejsbuk profilu objavio satelitski snimak parcele za parkiranje automobila u blizini glavnog mosta na Ibru, a koja se nalazi iza zgrade kompanije MTS d.o.o.

"U cilju oslobađanja ulica za saobraćaj, dozvoljeno je korišćenje javnog prostora iza objekta MTS na korišćenje građanima za parkiranje automobila", navedeno je u odluci, koja je pre šest dana stupila na snagu.

Predstavnik Građanske inicijative "Srpski ostanak" Aleksandar Arsenijević kaže da su nove opštinske vlasti u ovom gradu donele niz odluka koje u ovom trenutku mogu biti incidentne.

"Uklonili su rampu koja je služila kao parking MTS-u, iako su prethodne vlasti dozvolile MTS-u da ima svoj parking. Erden Atić je doneo jednu incidentnu odluku kojom želi, da se dodatno suzi prostor za suzbijanje osakaćene privrede", kazao je Arsenijević, napomenuvši da je nova lokalna samouprava odlučila i da svim ostalim malim uslužnim biznisima zabrani korišćenje javnih površina za koje imaju dozvolu.

Krajem jula je u medijima na albanskom objavljena informacija da se vodi istraga o poslovanju MTS doo, zbog navodne nezakonite kupovine četiri mala mobilna operatera u srpskim sredinama na Kosovu.

Posle samo nekoliko dana, prištinsko Ministarstvo industrije i trgovine, potvrđuje navodnu odluku Agencije za registraciju privrednih subjekata kojom se poništava sertifikat poslovanja kompaniji MTS d.o.o, podružnici Telekoma Srbije na tzv. Kosovu i nalaže njeno brisanje iz evidencije registrovanih prvrednih subjekata.

Sada je razlog navodno postojanje srpskog pasoša jednog od članova menadžmenta u arhivi registra, u kome u polju, mesto rođenja, piše navodno "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija".

"Mi smo jedna od retkih firmi koja radi u svih šest zemalja bivše Jugoslavije i nigde nemamo problema. Stoga smatram i da ovo što se dešava je više stvar političkog pritiska koja, ali kada se se svede na pravni okvir, mi ćemo uspeti da mu se odupremo", rekao je nedavno za Tanjug generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić tokom obilaska kompanije MTS u Kosovskoj Mitrovici.

Istakao je da u poslednjih nekoliko meseci, sa trenutnom vlašću u Prištini, jača pritisak prema njihovoj kompaniji, ali i da imaju dovoljno snage da se odupru pritisku i da nastave da rade na teritoriji pokrajine.

"Da jedan član menadžmenta ima pasoš gde piše Republika Srbija i da to bude razlog za gašenje firme koja je u vlasništvu Telekoma, potpuno je besmislen. MTS d.o.o. je formirana na osnovu Briselskog sporazuma i umesto da bude primer dobre primene Briselskog sporazuma, sada se krši", dodao je Lučić.

Na kršenje Briselskog sporazuma upozorava i predsednik GI "Srpski opstanak", rekavši da je ovo još jedan pritisak prištinskih vlasti na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Mogu da nam uskrate određene programe, određene usluge, gde mi jednostavno nećemo imati prilike da se informišemo i čak nećemo imati informacije ni i u domenu zabave preko interneta, jednostavno nećemo moći da vidimo neke stvari. Ja ne vidim kako ćemo mi opstati, ne vidim mogućnost, jer to nije samo prozor u svet, to je mnogo komplikovanije. Ustvari, ne vidim mogućnost ni da mladi da ostanu i istraju na KiM uz takve mere koje mogu uslediti", poručuje on.

Podseća i da je srpski narod u našoj južnoj pokrajini 2010. godine uspeo fizički da odbrani repetitore za pružanje MTS signala i da su tada privremene prištinske institucije želele da ugase srpske mobilne i tv provajdere.

"Od tog trenutka se predajnik, tj. repetitor za centralno Kosovo i Metohiju nalazi u samom manastiru Gračanica. Ako budu kosovske vlasti, kosovska vlada i gospodin Aljbin Kurti istrajni u toj nameri da seku predajnike kao tada što su želeli, možemo imati eskalaciju na celom KiM, kako na jugu tako i na severu. Srbi, to jest naši građani sigurno neće dozvoliti, kao ni tada, tako i sada, takav čin oduzimanja osnovnih elementarnih prava", rekao je Arsenijević.

Pre oduzimanja radnog sertifikata i gašenja kompanije MTS d.o.o. na Kosovu i Metohiji, Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu protiv najveće srpske kompanije u našoj južnoj pokrajini, optuživši da je MTS vršio prodaju i kupovinu akcija malih provajdera, a da nije ispunilo zakonsku obavezu prijave koncentracije kapitala u skladu sa zakonom o zaštiti konkurencije.

Generalni direktor Telekoma Srbija Lučić pojasnio je da kada je, prema Briselskom sporazumu osnovana firma MTS d.o.o, ovaj zakon nije bio na snazi.

"Mi imamo rok od 30 dana da se žalimo na to rešenje i potpuno sam siguran, zato što je to rešenje političko, a ne pravno, da će naša žalba biti prihvaćena i da ćemo taj problem rešiti na pravi način. O ovom problem obavestili smo sve ambasade, kako u Prištini, tako u Srbiji i relevantne činioce u Briselu", naglasio je Lučić.

Rad kompanije MTS d.o.o na Kosovu i Metohiji omogućen je sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine koji je postignut u Briselu 2013, a potom i 2015. godine.

Primena ovog sporazuma potvrđena je novembra meseca 2016. godine, kada je Priština zauzvrat dobila pozivni broj +383.

Urednik ekonomske rubrike u Novostima Dušan Stojaković ističe da Priština šalje poruku da je ona vlast i da će da se pita o svemu.

"Realno gledano u normalnim političkim okolnostima čak i legitimno i legalno izabrane vlade ne donose bilo kakve važne odluke, a tek u ovoj situaciji, kada imate gradonačelnike izabrane sa jedan odsto populacije donositi ovako strateške odluke je potpuno neprihvatljivo, i to je pravno nasilje", kazao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, "okupacija parkinga" iza zgrade MTS-a je jedan dodatni pritisak Prištine da jednom brutalnom silom i pravnim nasiljem pokuša da reši problem Srba na severu KiM, tako što bi ih proterala.

"Zatvaranje MTS-a na KIM vi ne samo da gubite mogućnost informisanja i komunikacije nego gubite i veliki broj radnih mesta", naglasio je Stojaković.

Dodao je i da u trenutnim međunarodnim okolnostima Srbija može samo diplomatskim putem da pokuša da reši ovaj problem.

"Postoje obaveze po kojima su se i Beograd i Priština obavezali na neku vrstu dogovora, međutim on se ne poštuje i nema ni minimum onoga što bi zadovoljilo Srbe, a to je zajednica srpskih opština. Uopšte nisam siguran da mi možemo nešto da uradimo. Samo se nadam da ova užarena situacija u regionu ne proizvede neku iskru koja bi mogla da napravi veći požar", ocenio je naš sagovornik.

Stojaković je dodao i da je Priština vrlo svesna da do normalizacije odnosa na KiM ne može da dođe dok se ne održe realni i legalni izbori na kojima će učestvovati srpska zajednica.

"Oni pokušavaju ovim odlukama poput okupacije parkinga da dodatno izvrše pritisak na Beograd i upale možda neku novu varnicu u pokušaju da izvuku neku našu nervoznu reakciju. Ali, nadam se da su EU i Vašington shvatili sa kime imaju posla", naglasio je on.

Stojaković podseća i da je sve počelo sramnim izborom gradonačelnika u četiri opštine na Severu Kosova gde su u kontejnerima birani neki "kvazi" gradonačelnici sa jedan ili dva odsto izašlih ljudi na izborima i da upravo ti isti gradonačelnici prvo nasilnim pokušajem upadanja u opštinske prostorije, a potom i sa ostalim svojim delovanjem pokušavaju da destabilizuju sever naše pokrajine.