7. septembar 2023 15:55

Marina Raguš: Izbori će se održati kada ih opozicija zatraži i sedne da razgovara sa Vučićem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Raguš: Izbori će se održati kada ih opozicija zatraži i sedne da razgovara sa Vučićem

Foto: Shutterstock.com/Alexandru Nika, ilustracija

BEOGRAD -

Zamenica predsednika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve“, Marina Raguš, ocenila je danas da je blokada rada Skupštine Srbije, koju je sprovodio deo opozicije, politički autogol tih parlamentarnih stranakama i da se nikada nije desilo da neko, kako je rekla, padne tako nisko u srpskom parlamentu.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Raguševa je demantovala navode opozicionih poslanika da su ih njima nepoznati pripadnici snaga bezbednosti maltretirali i zabranjivali im kretanje, rekavši da su to bili pripadnici jedinice za zaštitu objekata, koji su bili tu da bi sprečili sukob poslanika vlasti i opozicije.

Raguševa je rekla da su poslanici vladajuće koalicije od početka tog saziva parlamenta pokušali da na civilizovan način sprovedu demokratsku proceduru, i da svako ko je na izborima ušao u parlament, ima pravo i mogućnost da se bori za glasove građana koji su ga delegirali, ali da to nije bilo moguće.

"Juče ste imali prilike da svedočite situaciji da su pripadnici Srpske napredne stranke (SNS) mirno sedeli u svojim klupama, dok smo iz redova opozicionih poslanika čuli samo zaglušujuću buku, osmišljenu da pokrije sve ono što je rebalans budžeta trebalo da donese građanima. To je ono što bi građanima trebalo da donese makar malo bolji i sigurniji život, a na prvom mestu da će roditelji dece sa teškim i retkim bolestima imati priliku da za značajno veći budžet leče svoju decu", rekla je Raguševa.

Istakla je da je potrošeno manje novca od planiranog, u budžetu je ostalo više para i zato se išlo na rebalans.

"Te novce smo usmeritili za javne radnike, medicinske sestre, za majke i samohrane očeve, decu koja treba da dobiju 10.000 dinara, za decu koja treba da se leče od teških i neizlečivih bolesti", rekla je Raguševa.

Navela je da je poslanik Jahra Ferhatović bio sprečen kada je pokušao je da iskoristi svoje demokratsko pravo i kaže zašto će glasati za rebalans budžeta.

"On je otac detata koje boluje od leukemije, i za njega je bilo najznačajnije da će moći da leči svoje dete. Nemam adekvatan izraz za ono što se dešavalo u poslednja dva dana i za ono što se dešava od početka ovog saziva. Nikada se nije dešavalo da padnemo tako nisko", rekla je Raguševa.

Ocenila je da to vidi kao autogol opozicionih poslanicika, pošto su propustili šansu da se dokažu na najjačoj parlamentarnoj temi - raspravi o budžetu.

"Oni su pokušali da sednicu skrenu na stranu užasavajućim zvukovima vuvuzela kao da smo na fudbalskoj utakmici. Svedočili smo nasilju koji su izazvali opozicioni poslanici, a zašto, nemam odgovor na to pitanje". rekla je Raguševa.

Kako je kazala, opozicija na sve moguće načine pokušava da dehumanizuju vlast u Srbiji, a pre svega predsenika Aleksandra Vučića.

"To rade tako što pokušavaju da dokažu da se bore protiv nasilja vlasti u Srbiji tako što izmišljaju pripadnike snaga bezbednosti koji su se juče našli u Skupštini Srbije. Činjenica je da su pripadnici snaga bezbednosti, nenaoružani, mirno, na osnovu rukovodstva Narodne skupštine, bili brana da poslanici različitih političkih partija nasrnu jedni na druge. I to je bila jedina njihova uloga", poručila je Raguševa.

Ona je odbacila navode opozicije da su bili izloženi torturi.

"Da li je bilo ko od njih bio izbačen, da li je bilo ko od njih bio dotaknut na neprimeren način ili mu je bio sprečen ulazak u salu. Sve ono što smo čuli od predstavnika opozicije je čista laž. Svi su bili u sali. Pripadnici policije su mirno stajali i sprečavali direktan sukob između poslanika opozicije i poslanika vlasti i ministara koji su bili prisutni. Uradili smo to zato što nam je to bila obaveza, jer ta policija, koja časno radi svoj posao da štiti sve poslanike, pa i one opozicije", istakla je zamenica predsednika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ .

Kako smatra, suština je pravljanje atmosfere kako bi se i dalje održali protesti, pa se pravi slika nečega čega nema.

"Tema je Aleksandar Vučić i kako da se dehumanizuje i zabrani da se kandiduje na nekim budućim izborima. Tema je nacionalna frekvencija, zahtevi su za TV Pink i TV Happy, a SNS neće gasiti medije, jer to nije demokratija, već autokratija. Zna se ko u ovoj državi može da oduzme nacionalnu frekvenciju i na koji način. Mi medije na ulicama gasiti nećemo", poručila je Raguševa.