14. septembar 2023 12:52

Iguman manastira Visoki Dečani: Odnosi Albanaca i Srba na KiM trenutno su najnapetiji još od nemira 2004.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iguman manastira Visoki Dečani: Odnosi Albanaca i Srba na KiM trenutno su najnapetiji još od nemira 2004.

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

PRIŠTINA - Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da se u tom manastiru ne osećaju ni slobodno, niti bezbedno jer su, kako je naveo, odnosi Albanaca i Srba na Kosovu i Metohiji trenutno najnapetiji još od nemira 2004. godine.

Janjić je u autorskom tekstu za nemački Tagesšpigel rekao da vlasti u Prištini podstiču stvaranje "etnički čistog" Kosova i Metohije i da se položaj Srba dodatno pogoršao nakon dolaska premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na vlast.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, koji se danas nastavlja u Briselu, Janjić je naveo da prvo treba sprovesti sve sporazume postignute između 2013. i 2022. godine koji podrazumevaju i formiranje Zajednice srpskih opština, a tek onda preći na ovogodišnje sporazume iz Brisela i Ohrida, koji su, kako je naveo, "očito tek neformalno dogovoreni".

Janjić je istakao da u stubove svakog stabilnog društva spadaju pravna država, poštovanje manjinskih prava i strogo pridržavanje međunarodnih standarda EU kojih trenutno nema na Kosovu i Metohiji.

"Odlučujuće pitanje je da li KiM zbilja želi da bude pravo evropsko društvo u kojem svi mogu da žive slobodno bez obzira na etničku i versku pripadnost - ili etničko-albansko društvo u kojem nema mesta za druge", naveo je Janjić.

Iguman je takođe ukazao na stalne izveštaje o pritiscima koje na Srbe stalno vrši tzv kosovska policija.

Janjić je istakao da izgleda uz pomoć te policije treba naterati kosmetske Srbe da "pokleknu", dok istovremeno privremene prištinske institucije ignorišu zahteve SAD i EU za deeskalaciju, a posebno zahtev da se sa severa KiM povuku policija i albanski gradonačelnici, preneo je Dojče vele (DW).

"Ova vlast izgleda hoće da podjarmi kosovske Srbe faktičkom okupacijom. Sećam se vremena kad smo mogli otvoreno da sarađujemo sa institucijama Kosova. Ali poslednjih godina pojačani su huškački govori, agresivnost medija i lažne vesti usmerene protiv Srba i naše Crkve", ukazao je Janjić.

Iguman je istakao da kosmetski Srbi trenutno minimum prava i sigurnosti mogu jedino da zahvale prisustvu Kfora i međunarodnih predstavnika.

Janjić je ukazao da "eskalacija panalbanskog nacionalizma", koji raspaljuje Priština, zajedno sa represijama i nepoštovanjem dogovora podriva poverenje u institucije koje je građeno ranijih godina.

"U suštini, nacionaliste svih boja ujedinjuje nakaradna vizija etnički homogenih društava. Manjak spremnosti EU da integriše države Zapadnog Balkana poravnao je put za jačanje nacionalizma, organizovanog kriminala i korupcije", naveo je Janjić.