17. septembar 2023 14:05

Evropska unija ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska unija ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama

Foto: TANJUG/NIKOLA BARBUTOV

NEGOTIN - Seosko zvono u selu Smedovac kod Negotina kao i zvonik biće rekonstruisani i posle više od dve decenije ponovo stavljeni u funkciju obaveštavanja meštana o važnim događajima zahvaljujući sredstvima Evropske unije iz projekta „EU za turizam i kulturno nasleđe“, saopštila je danas misija EU u Srbiji.

Projekat vredan 38.000 evra predviđa rekonstrukciju zvonika kao i restauraciju zvona iz 1872. godine, koje je dar kneza Milana Obrenovića meštanima.

Smedovac je jedno je od poznatih vinskih sela Negotinske krajine, koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

„Zvono je u svoje vreme služilo za obaveštavanje građana. Različiti tonaliteti su bili za sahrane, za pomene umrlima, u ratna vremena da se nešto sprema,“ kaže Dragan Nikolić, meštanin Smedovca.

kako se ističe u saopštenju, izvođenjem ovog projekta na malom ali bitnom objektu za očuvanje kulturnog nasleđa istočne Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja sprovodi ovaj projekat Evropske unije, pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje ne samo kapitalnih spomenika kulture za očuvanje spomenika i tradicije u malim sredinama.

Radovi na zvoniku su započeti, a zvono se nalazi u Beogradu na stručnoj reparaciji.

„Evropska unija ulaže mnogo u zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji. Ne samo u monumentalne objekte, već i u ovakve male spomenike, važne za lokalne zajednice. Ovaj projekat radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i sve što se obnavlja je autentično, iz 19. veka“, navodi Aleksander Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Nakon reparacije i dok čeka povratak u Smedovac, zvono će biti izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.