23. septembar 2023 08:51

Milićević obeležio Dan srpskog jedinstva sa Srbima u Sloveniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević obeležio Dan srpskog jedinstva sa Srbima u Sloveniji

Foto: TANJUG/PETAR POPOVIĆ, arhiva

CELJE - Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Celju, na poziv Saveza Srba Slovenije, prisustvovao obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Podsetivši da je, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića prethodnih dana ovaj praznik obeležio sa Srbima u Beranama i u Frankfurtu na Majni, Milićević je istakao da je ovaj praznik poseban, jer se širom sveta Srbi okupljaju kako bi proslavili vrednosti koje ih povezuju i čuvaju sećanje na istorijske događaje "koji su oblikovali našu sudbinu".

"Ovo je dan kada slavimo sve ono što nas čini Srbima, bez obzira na to gde živeli. Naša nacionalna zastava, koja ponosno lebdi iznad nas, simbolizuje našu istoriju, kulturu i identitet. Ona nas podseća na sve one koji su se žrtvovali za našu slobodu i nezavisnost, na sve one koji su čuvali srpske vrednosti i tradiciju kroz vekove", istakao je Milićević, saopštilo je ministarstvo.

On je pozvao Srbe u Sloveniji da budu ponosni na svoje korene, na svoju kulturu i jezik, i da prenose te vrednosti na mlađe generacije.

"Samo zajedno, kao jedinstvena srpska zajednica, možemo graditi bolju budućnost za sve nas, kako ovde u Sloveniji tako i svuda gde Srbi žive", poručio je Milićević u obraćanju okupljenim članovima srpske zajednice u Sloveniji.

Proslavu u Celju organizovalo je Srpsko kulturno humanitarno društvo „Desanka Maksimović“, a posebnu radost doneli su nastupi najmlađih folkloraša.

Milićević se prethodno sastao sa županom opštine Celje Matijom Kovačem.

On je zahvalio županu na svemu što lokalna vlast čini za Srbe, a razgovarali su i o budućim zajedničkim aktivnostima, posebno kada je u pitanju privredna i kulturna saradnja Celja sa gradovima u Srbiji.

Od 50.000 građana Celja čak 5.000 su Srbi.