3. oktobar 2023 10:18

Dušan Stojaković: Situacija na KiM se koristi da se pokvari pregovaračka pozicija Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Stojaković: Situacija na KiM se koristi da se pokvari pregovaračka pozicija Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Urednik ekonomije u "Večernjim novostima" Dušan Stojaković izjavio je danas da se trenutna situacija na Kosovu i Metohiji koristi kako bi se pokvarila srpska pregovaračka pozicija, koja se iz dana u dan popravljala, i koja je nakon govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, bila prilično poboljšana.

Komentarišući za Tanjug to što premijeri Albanije i Hrvatske, Edi Rama i Andrej Plenković, traže od Brisela mere protiv Srbije, rekao je da se paraleleno ide na to da se zaboravi na Briselski sporazum i nešto što bi trebalo da bude minimum garancija za Srbe, a to je ZSO.

"Mislim da Srbija ne treba da bude nervozna, mislim da Srbija ne treba da bude nestrpljiva. Srbija treba da bude mudra, a od Plenkovića i od Rame nismo ništa bolje ni očekivali", rekao je Stojaković.

Govoreći od Vučićevoj izjavi da će Srbi pakovati stvari ako se teror nastavi i ako teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dozvoli međunarodna zajednica, on je rekao da međunarodna zajednica hitno treba da reaguje i da KFOR treba da preuzme kontrolu bezbednosti na severu Kosova, kako se ta predsednikova prognoza ne bi ostvarila.

"Već odavno je KFOR trebalo da preuzme bezbednost na severu KiM zato što ono što se desilo od onih smešnih karikaturnih izbora u četiri opštine, gde su sa 15, 20 glasova izabrani predsednici opština, a onda ih Kurtijevi specijalci ugurali u institucije da bi mogli kobajagi da rade taj apsolutno nelegitimni posao, i nastavak ozbiljne akcije terora nad Srbima, čestih hapšenja, prebijanja, incidenata koji su etnički motivisani, je neodrživo stanje", izjavio je on.

Naglasio je da dijalog Beograda i Prištine nikada ne sme da prestane, i da je 100 godina pregovaranja bolje nego jedan dan sukoba.

Na pitanje koliko su opasne laži koje se serviraju iz Prištine i koliko na te informacije nasedaju zapadni centri moći, Stojaković je rekao da taj scenario podseća na devedesete i osvrnuo se na jučerašnju emisiju Kristijan Amanpur u kojoj je gostovao predsednik Vuči na CNN televiziji, gde je, kako je rekao, ona bila kao vesnik svake nesreće koja se dešavala u bivšoj Jugoslaviji.

"Sinoć je njen prilično tendenciozan intervju, mahanje prstom i prelaženje kao da se ništa nije desilo, da je za proteklih godinu dana 10 odsto Srba sa severa se iselilo, što je jedno veliko etničko čišćenje koje se dešava na tlu Evrope, a onda je još potpuno besmisleno pomenula Novaka Đokovića, čiji su se otac i deda rodili u Kosovskoj Mitrovici, što je bože moj napisao da je Kosovo srce Srbije, i da želi da se zaustavi nasilje koje je počelo sa Kurtijevim terorom", dodao je Stojaković.