9. oktobar 2023 12:48

Ambasador Izraela u Srbiji: Izrael preuzeo kontrolu, broj žrtava nije konačan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Izraela u Srbiji: Izrael preuzeo kontrolu, broj žrtava nije konačan

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da je, prema poslednjim informacijama koje ima, Izrael preuzeo kontrolu nad svim mestima u kojima je bilo pucnjave.

"Voleo bih da verujem da kontrolišemo sve delove Izraela koji su oko Gaze", rekao je on za Tanjug.

Vilan je kazao i da je prema zvaničnim podacima poginulo oko 700 osoba, ali da se plaši da taj broj nije konačan.

"Mnoge zajednice su napadnute u subotu. Timovi naše vojske idu od kuće do kuće i nailaze na stravične prizore i tela i plašim se da ti brojevi nisu konačni", rekao je on.

Vilan je istakao da su Izraelu u ovom trenutku najpotrebniji razumevanje i podrška međunarodne zajednice.

"Imamo je i ovde u Srbiji. Zahvalio bih se srpskoj vladi, predsedniku Vučiću na podršci Izraelu. Suočavamo se sa teškim vremenima i potrebni su nam podrška za našu poziciju i pravo da branimo naše ljude", rekao je ambasador Izraela.

On je rekao da je prerano sada reći kako dalje, ali da on lično smatra da je potrebno pre svega uništiti infrastrukturu Hamasa u Gazi.

"To je validan cilj i to nije lako, potrebno je vreme za to. U subotu su se pravila igre promenila. Nismo više pod istim pravilima. Nakon toga šta su ovi brutalni teroristi uradili, šta su uradili našim zajednicama ubijajući cele porodice, to je kompletna promena igre. Izrael će morati da poromeni svoja pravila igre", rekao je on.

On je ocenio i da ništa kratkoročno neće okončati ovaj sukob i da se ne radi više o konfliktu sa "takozvanim potencijalnim komšijama".

"Ovaj pokret Hamas podržava Iran, dobijaju novac iz Katara. Šta su uradili je poput ISIS-a. Ovo ne može da se razume ikako drugačije. Više nismo u istoj igri, cilj Izraela ne bi trebalo da bude nešto što će nam dati još dva, tri meseca mira", rekao je Vilan.

Dodao je da Izrael sada mora da reaguje po novim, odlučnijim, pravilima igre.