9. oktobar 2023 20:32

Dragišić: Polaznici obuke će imati priliku da čuju uporedna iskustva iz Izraela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragišić: Polaznici obuke će imati priliku da čuju uporedna iskustva iz Izraela

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić izjavio je danas, uoči otvaranja akreditovanog Programa obuke o Funkcionisanju sistema nacionalne bezbednosti, da će polaznici obuke imati priliku da čuju predavače i profesore iz Izraela, koji, prema njegovim rečima, ''važi za jednu od zemalja sa najbolje uređenim sistemom nacionalne bezbednosti''.

"Obuka je program koji će trajati nekoliko dana, namenjen je, pre svega, profesionalcima u oblasti bezbednosti, ali i svima onima koji rade u privatnoj bezbednosti ili imaju nameru da se tim poslovima bave", rekao je Dragišić za Tanjug.

Cilj obuke je, prema rečima Dragišića, da se polaznici upoznaju sa načinom funkcionisanja sistema nacionalne bezbednosti, tj. sa samim pojmom sistema nacionalne bezbednosti, sa međusobnim odnosima različitih aktera u sistemu nacionalne bezbednosti.

"Pored predavača iz Srbije koji će govoriti na tu temu, imaćemo i predavače iz Izraela koji će se, zbog aktuelne situacije u Izraelu, uključiti putem 'skajpa' i podeliti svoja iskustva u funkcionisanju sistema nacionalne bezbednosti Izraela", rekao je Dragišić.

Srbija i Izrael su, prema njegovim rečima, zemlje sa različitim političkim sistemima iz čega proističu određene razlike u funkcionisanju sistema nacionalne bezbednosti.

Kada je reč o odnosima Srbije i Izraela, Dragišić kaže da dve zemlje od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi imaju vrlo intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, bezbednosti, vojne industrije i razmene znanja poput ovakvih obuka.

"Bezbednosna saradnja se odvija na više nivoa, na nivou saradnje između odbrambenih industrija Srbije i Izraela, gde postoji značajna razmena, zatim na nivou razmene znanja i razmene iskustava", rekao je Dragišić i dodao da je Izrael veoma zahvalan na podršci koju je dobio iz Srbije.

Ocenio je da su današnji odnosi Srbije i Izraela odlični, da se nada da će ti odnosi da se unapređuju pre svega kroz ekonomsku saradnju, a politička saradnja između dve države je, prema rečima Dragišića, jako dobra.

Ilija Životić, istraživač Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost (INIS), rekao je za Tanjug da je sam cilj ove obuke da se građani, ali i pripadnici različitih službi bezbednosti dodatno obuče, odnosno steknu nova saznanja o samom sistemu nacionalne bezbednosti u Srbiji, ali i da se upoznaju sa sistemima nacionalne bezbednosti partnerskih i prijateljskih država.

Dodao je da samo neko ko prati dešavanja u sistemu bezbednosti na globalnom nivou može da bude dobar radnik u svojoj službi bezbednosti.

Kada je reč o odnosima Izraela i Srbije iz ugla odbrane i bezbednosti, prema rečima Životića, Srbi i Jevreji su krozi istoriju bili povezani tragedijama.

"U Drugom svetskom ratu nacisti su želeli da istrebe jevrejski narod, a nakon toga Srbe i Rome", rekao je Životić.

Podsetio je da se sličan događaj dogodio i 1990-ih godina na teritoriji BiH, kada se u toku građanskog rata na strani Armije BiH borio "zločinački korpus koji je poznat kao El Mudžahedin koji su pre svega činili pripadnici Hamasa", isti oni koji danas, prema rečima Životića, ubijaju nedužne civile na teritoriji Izraela.

"I građani Izraela i Srbi bili su napadnuti od iste organizacije, Hamasa zbog čega se Hamas smatra zločinačkom organizacijom", zaključio je Životić.

Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost akreditovao je Program obuke o Fuknkcionisanju sistema nacionalne bezbednosti.

Pored navedenog akreditovanog programa, 10. oktobra će biti održana i konferencija na temu "Srpsko-izraelski odnosi iz ugla odbrane i bezbednosti".