11. oktobar 2023 14:32

Milovan Bojić: Institut "Dedinje" je postao jedna od najmodernijih ustanova u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milovan Bojić: Institut "Dedinje" je postao jedna od najmodernijih ustanova u svetu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Insituta "Dedinje" Milovan Bojić rekao je danas da 45 godina nije puno, ali da je ovaj Institut za to vreme postigao neverovatne rezultate i da je cilj da tako bude i narednih godina.

"Godine same po sebi ne znače puno, ako pođemo od toga, kako ko živi. Međutim, naših 45 godina uz količinu rada i truda više, jače i snažnije su od nečijeg čitavog veka. Uz količinu rada i borbe za razvoj ovih 45 godina smo se trudili i borili za prostor i status, za mesto u mreži zdravstvenih ustanova i došli smo do liderske pozicije u Srbiji i svetu", poručio je Bojić.

On je podsetio na razvoj od prve zgrade iz 1987. godine, zatim od Dedinja 1 iz 1991. godine do nove zgrade Dedinje 2 iz 2022. godine.

Bojić je podsetio da je na početku svog rada Institut imao 60 zaposlenih, a danas preko 1.000.

"Institut je izveo 2.574 operacija za jednu godinu, što je rekord pre pandemije, kojem želimo da se vratimo. U jednom danu je bilo 13 operacija TAVI procedure, čime smo postali prvaci u Evropi po ovoj proceduri, a zatim oborili taj rekord sa 17 operacija i time osvojili svetski rekord, podsetio je direktor Instituta "Dedinje".

Bojić je dodao da je ova zdravstvena ustanova lider u mnogim zahvatima u ovoj oblasti medicine i pozdravio čoveka kojem je urađeno veštačko srce upravo na ovom Instututu.

"Veštačko srce ugrađeno je Zoranu Milićeviću koji najduže u svetu živi sa ovim aparatom. Želim mu da uskoro dobije novo i pravo srce, kako bi trajno rešio problem", dodao je on.

Kako je istakao, evropske i svetske radove, Institut je postigao uz radove koji su se odvijali na izgradnji Dedinja 2 i dodao da želi da se mašine ponovo vrate.

"Željno očekujemo povratak mašina za rekonstrukciju Dedinje 1, starog 45 godina. Površina prostora koji treba da se rekonsktruiše je 50 odsto od ukupnog kapaciteta Instituta. Zahvalnost dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću za izgradnju Dedinja 2, i želimo da svojom snagom i autoritetom pomogne i rekonstrukciju Dedinja 1 i proširenja da bi se završila naša poluvekovna borba za prostor i kako bismo postali nacionalni institut za svaki ponos", naglasio je on.

Tvorac TAVI procedure Alen Kribije obratio se prisutnima i istakao da mu je velika čast što prisustvuje ovom događaju.

"Želim da vam čestitam ovaj veliki jubilej. Drago mi je što sam deo ovakve priče i što je Institut Dedinje postigao neverovatne rezultate koje se odnose na proceduru TAVI. Želim vam još puno uspeha i nadam se da ćemo još više sarađivati", rekao je on.

Lekar Džozef Bavaria, uputio je čestitku Institutu "Dedinje" putem video linka povodom 45 godina postojanja i rada i poželeo još mnogo uspeha, kao i do sada.

Lekar Patrik Perie, se takođe prisutnima obratio putem video linka i dodao da mu je žao što i lično ne može da bude u Beogradu i da prisustvuje ovom velikom jubileju.

"Pokazali ste da ste jedna od najvećih zdravstvenih institucija u Evropi. Čestitam vam na ovom velikom događaju. Želim vam još puno uspeha u daljem radu", poručio je Perie u svom obraćanju.