13. oktobar 2023 13:25

Veljko Rakić: Poznavajući državu Izrael, nastaviće sa ovako žestokim odgovorom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veljko Rakić: Poznavajući državu Izrael, nastaviće sa ovako žestokim odgovorom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Veljko Rakić iz Instituta za promociju vladavine prava izjavio je danas za Tanjug da će Izrael sigurno nastaviti sa žestokim odgovorom na Pojas Gaze, s obzirom na to da je Hamas otpočeo rat.

"Ja se nadam da će se doći do kompromisa, ali poznavajući državu Izrael, siguran sam da će nastaviti sa ovako žestokim odgovorom, jer je Hamas otpočeo ovaj rat i napao taj deo Izraela. Očekivao se ovako žestok i snažan odgovor Izraela", rekao je on.

Komentarišući današnju ulogu Saveta bezbednosti UN u trenutku kada se pale gotovo sva žarišta gde decenijama nisu rešeni konflikti, Rakić je rekao da uloga SB nije onakva kakva bi trebalo da bude, i dodao da SB ima sve manje uticaja na zemlje da rešavaju svoje probleme mirnim putem, a ne putem rata.

"Pitanje je koliko može Savet bezbednosti u ovom trenutku da učini, osim da poziva zaraćene strane da prekinu sa sukobima. Sada je njegova najvažnija uloga postala upitna u potpunosti", ocenio je Rakić.

Napominje da se na malom delu teritorije kao što je Pojas Gaze, od 40 kilometara u dužini i 10 kilometara u širini, dešava ozbiljan rat, od kog postoji velika opasnost da se proširi i na druge delove Bliskog istoka.

Rakić kaže da je situacija u Gazi veoma teška, s obzirom na to da je Izrael ukinuo Gazi vodu i struju dok Hamas ne oslobodi taoce, jer u Pojasu Gaze živi preko dva miliona stanovnika, od kojih 80 odsto zavisi na neki način od međunarodne pomoći.

"Milion stanovnika zavisi od snabdevanja hranom. Videli smo žestok odgovor Izraela da neće dozvoliti ništa dok oni ne puste izraelske taoce. Ne možemo da predvidimo, ali zaista preti humanitarna katastrofa", poručio je Rakić.