16. oktobar 2023 14:05

Snežana Paunović: Različiti stavovi o KiM ne znači da odnosi ne mogu biti na visokom nivou

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Paunović: Različiti stavovi o KiM ne znači da odnosi ne mogu biti na visokom nivou

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Japanom Snežana Paunović i ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura ocenili su danas da Srbija i Japan nemaju iste stavove po pitanju priznavanja tzv. države Kosovo, ali da to ne znači da odnosi ne mogu da budu na visokom nivou i da se, kako su naveli, dalje razvija, kako privredna, tako i saradnja u oblastima kulture i turizma.

Kako je saopšteno iz parlamenta, sagovornici su se složili da u tome veliku ulogu mogu imati parlamentarci, kao direktno birani predstavnici građana, te da bi bilo od izuzetne važnosti da se realizuje razmena poseta parlamentarnih delegacija u narednom periodu.

Paunović je u razgovoru istakla da je bitno da do Japana, kao i drugih država, stigne jasna slika o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da već 24 godine Srbi i nealbansko stanovništvo trpe progon, što je u poslednjih godinu dana još intenzivnije.

"Srbija je uvek posvećena dijalogu, iako ga druga strana ne želi", istakla je ona.

Imamura je naveo da Japan razume osetljivost ove teme za Srbiju i da se sa zabrinutošću prate aktuelna dešavanja na ovom području, te da poziva na deeskalaciju tenzija i povratku Beograda i Prištine dijalogu uz posredstvo Evropske unije. Japan podržava forimranje Zajednice srpskih opština, naglasio je on.

Imamura je rekao da dve države gaje prijateljske odnose dugi niz godina i dodao da su narodi Japana i Srbije pružali podršku jedni drugima u teškim trenucima, kao što je bilo 2011. godine kada su zemljotres i cunami zadesili Japan i 2014. godine kada su u Srbiji bile velike poplave.

On je dodao i da je Japan sedmi najjači investitor u Srbiji.

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Japanom sastali su se u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom, sa kojim su razgovarali o nastavku bilateralne saradnje i daljem razvoju međuparlamentarnih odnosa.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti regionalne saradnje i značaju inicijative „Otvoreni Balkan“, koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije, kao države koja je faktor stabilnosti i okosnica razvoja ovog regiona.

Sagovornici su se složili i da je prilika da organizuje „EXPO 2027“ od velikog značaja za dalji razvoj Srbije.