16. oktobar 2023 21:01

Sanja Arežina: Potpisanim sporazumima Kina i Srbija dižu odnose na novi nivo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sanja Arežina: Potpisanim sporazumima Kina i Srbija dižu odnose na novi nivo

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Stručnjak za Kinu Sanja Arežina ocenila je večeras da će potpisanim sporazumima u Kini, Srbija i Kina dići odnose na novi nivo.

"Kako je i predsednik Vučić napomenuo, potpisuju se tri važna strateška sporazuma. Jedan je taj sporazum o slobodnoj trgovini. Drugi je srednjoročni akcioni plan za implementaciju inicijative 'Pojas i put' od 2023-2025. godine. I treći je sporazum o imenovanju Banke Kine za klirinšku banku kada je u pitanju razmena kineskih juana", rekla je Arežina za Tanjug i dodala da će biti potpisano još komercijalnih sporazuma.

 

Ona smatra da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom biti značajan za Srbiju.

"Ovaj sporazum o slobodnoj trgovini je jedan vrlo značajan sporazum za Srbiju, pre svega zato što je on dogovoren na sastanku dvojice predsednika u februraru 2022. godine i u aprilu ove godine je potpisan u Pekingu memorandum o razumevanju između ministara trgovine. Ceo sporazum je ispregovaran početkom oktobra meseca, kada je parafiran i sada treba u Pekingu da usledi njegovo potpisivanje", rekla je Arežina.

Navela je da je ovaj sporazum značajan zato što sa njim dolazi do ukidanja carinskih barijera, ali smatra su tu su još bitnije necarinske barijere po kojima je Kina poznata, i ne žele sve države u svetu da ih smanje kada je trgovina sa Kinom u pitanju.

"Kada uzmemo i u celini pogledamo benefit koji dolazi sa ovim sporazumom, možemo da zaključimo da, osim toga što će kineski proizvodi u Srbiju dolaziti po sniženim cenama, kako za stanovništvo tako i za privredu, samim tim naša privreda će biti konkurentnija jer će moći da koristi kineske proizvode za dalju proizvodnju. Tako sa druge strane, u Srbiju će pristići dosta investicija, posebno iz regiona, ona bi mogla da postane čvorište za dalji izvoz proizvoda u Kinu", rekla je Arežina.

Ona je dodala da Srbija trenutno spada u većinu država sveta koje imaju deficit u trgovini sa Kinom i trenutna trgovina između dve zemlje iznosi oko 6,15 miljardi dolara, s tim da je izvoz u Kinu iz Srbije porasto u prethodnih 10 godina.

"Recimo 2012. je bio samo 7,3 miliona dolara, on je izuzetno porastao, na gotovo 1,15 milijardi dolara. Međutim, kada pogledate koliki je uvoz kineskih proizvoda u Srbiju, vi vidite da je tu prisutan deficit od skoro 3,5 milijardi dolara", rekla je Arežina i dodala da kineska kupovina Železare Smederevo i RTB Bora doprinosi tome da se dosta proizvoda iz Srbije izvozi za Kinu, čime se taj deficit smanjuje.

Ona je podsetila na istoriju odnosa Srbije i Kine.

 

"Mi smo 2009. godine stavili Kinu da bude jedna od četiri spoljnopolitička stuba saradnje, samim tim su odnosi između Beograda i Pekinga na jednom visokom nivou. Od 2016. godine imamo sveoubuhvatno strateško partnerstvo i odnosi se od tad razvijaju jednim ubrzanim tempom i napreduju svakim danom. Svakako to možemo zahvaliti jednom tradicionalnom prijateljstvu koje postoji nazad već nekoliko decenija, ali kada pogledamo ovu posetu predsednika Vučića, kao i sve one prethodne, ona svakako ima poseban značaj, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu, jer dve države podržavaju jedna drugu po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dok u isto vreme razvijaju odnose u ekonomskom smislu u svim nivoima", rekla je Arežina.

Ona je ocenila da je suština inicijative "Pojas i put" da se spoji razvijeni istočni deo Kine sa razvijenim zapadnim delom Evrope i da uveže nerazvijene delove Kine kao što je provincija Sinkjag i poveže ih sa tim putevima.

Arežina podseća da je od 2018. godine i promene strateške politke SAD prema Kini, došlo do toga da je porastao negativan narativ o Kini, pa se sve više moglo čuti negativnih komenatara o inicijativi "Pojas i put".

Ona je napomenula da moramo imati u vidu da sve države koje ulaze u projekte sa Kinom to čine svojevoljno i većinom su te države ušle u kreditiranje od strane kineskih finansijskih institucija zato što nisu imale dobre uslove od strane zapadnih međunarodnih finansijskih institucija.

Arežina smatra da Kina radi na prevazilaženju problema koji postoje u implementaciji projekta "Pojas i put".

"I tokom celog procesa implementacije ove inicijative Kina uči, razvija se i pokušava da sanira sve te probleme. I upravo je to ta inicijativa "Pojas i put 2.0", gde Kina pokušava da zapuši rupe i probleme koje su postojali", zaključuje Arežina.