19. oktobar 2023 14:02

Vladimir Pavićević: Andrija Mandić će biti izabran za predsednika Skupštine Crne Gore 26. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Pavićević: Andrija Mandić će biti izabran za predsednika Skupštine Crne Gore 26. oktobra

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Analitičar Vladimir Pavićević izjavio je danas za Tanjug da će lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić biti izabran za predsednika Skupštine Crne Gore na skupštinskoj sednici koja će biti zakazana za 26. oktobar i dodao da će odmah posle toga biti izabrana i Vlada Crne Gore.

Na pitanje da li je Andrija Mandić prvi Srbin na poziciji kandidata za predsednika skupštine od proglašenja crnogorske samostalnosti, Pavićević je podsetio na Danijelu Đurović, koja je u prethodnom skupštinskom sazivu bila predsednica Skupštine Crne Gore, a koja se izjašnjavala kao Srpkinja.

"Sada ćemo prvi put imati jednu ličnost koja dolazi u ime političke grupacije, koja sebe legitimiše kao srpsku političku opciju, da ta grupacija kandiduje za mesto šefa skupštine. To će da bude Mandić, tako da ima smisla reći da po prvi put jedna politička opcija koja se legitimiše kao srpska, koja štiti interese srpskog naroda u Crnoj Gori, kandiduje i imaće svog čoveka na mestu predsednika crnogorske skupštine", naveo je on.

Komentarišući to što će koalicije Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandića i Milana Kneževića pružiti manjinsku podršku novoj vladi uprkos protivljenju "zapadnih partnera", rekao je da su dvojake bile poruke partnera Crne Gore iz SAD oko toga treba li koalicija za budućnost Crne Gore da učestvuje na bilo koji način u novoj vlasti ili ne.

"Jakov Milatović je nama iz Njujorka poslao poruku da to što je gospodin Eskobar rekao, da možda ne bi bilo dobro za budućnost Crne Gore budu u vlasti, da je on čuo drugačiji stav sa neke instance koja je mnogo značajnija od Eskobarove. Onda smo imali od crnogorskih zvaničnika, na primer funkcionera pokreta Evropa sad, takođe poruke da su u razgovoru sa Amerikancima čuli da nisu oni protiv da koalicija za budućnost Crne Gore ima svoje ljude u vladi, odnosno da ima predsednika skupštine", kazao je on.

Pavićević smatra da uvek treba slušati i razgovarati sa međunarodnim partnerima, jer to uvek govori šta je njihov interes, ali napominje da se na kraju pitaju građani Crne Gore na izborima kao i političari koji su dobili snagu preko izbora.

Prema njegovim rečima, izjava bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovićada da popis treba odložiti ili bojkotovati jer ako bude održan u ovom trenutku, značiće posrbljavanje Crne Gore, Pavićević je okarakterisao kao Đukanovićevu želju da njegova politička stranka DPS načisto propadne, i dodao da je nezabeležen slučaj da jedna politička partija u jednoj demorkatskoj državi poziva na bojkot popisa.

"To se nikada nigde nije desilo, to je jedino Milu palo na pamet sada kada je u opoziciji. Građani Crne Gore tu Milovu poruku tretiraju kao deo ekstremizacije Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Posledica će da bude da će dodatni broj ljudi, koji su možda nekada i bili glasači DPS-a da napuste tu opciju, a onda ćemo kao rezultat na sledećim izborima imati još slabiji DPS. Sa stanovišta interesa građana Crne Gore to je dobro", rekao je on.