19. oktobar 2023 19:03

Đedović Handanović razgovarala sa izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma o dekarbonizaciji energetskog sektora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović razgovarala sa izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma o dekarbonizaciji energetskog sektora

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma Mirekom Dušekom i tom prilikom je istakla značaj savremenih i održivih rešenja u dekarbonizaciji energetskog sektora, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Svetski ekonomski forum prepoznao je Srbiju kao jednu od 16 atraktivnih destinacija za razvoj naprednih tehnologija, otvarajući pre dve godine centar za razvoj četvrte industrijske revolucije. Tehnološke promene koje se u svetu odvijaju do sada neviđenom brzinom treba da iskoristimo na najbolji mogući način primenjujući savremena i održiva rešenja u dekarbonizaciji energetskog sektora. Predstavnici Foruma pokazali su veliko interesovanje za aktivnosti koje se dešavaju u energetskom sektoru Srbije imajući u vidu naše ambicije i pristup kojim menjamo sliku sektora oslanjajući se na znanje i struku“, rekla je Đedović Handanović.

 

Ona je sa Dušekom razgovarala na marginama međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“ (Biotech Future Forum 2023) koja se održava u Palati Srbija.

Đedović Handanović je podsetila da se Srbija nalazi u završnoj fazi usvajanja strateških dokumenata u energetskom sektoru kojim će definisati novu energetsku politiku u skladu sa principima životne sredine i rastućim energetskim potrebama.

„To znači da ćemo do 2030. godine uložiti 15 milijardi evra u energetsku infrastrukturu, ostvarićemo 45 odsto udela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, značajno više raditi na automatizaciji prenosnog i distributivnog sistema, elektrifikaciji saobraćaja i energetskoj efikasnosti u javnim i privatnim objektima“, rekla je Đedović Handanović.

Izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek pozdravio je reformske procese u energetskom sektoru Srbije istakavši globalnu podršku Foruma u dostizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.