21. oktobar 2023 16:05

Petar Milutinović: EU i SAD bi trebalo nešto konkretno da ponude Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Milutinović: EU i SAD bi trebalo nešto konkretno da ponude Beogradu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije izjavio je da ne očekuje ništa epohalno, niti suštinski važno od današnjih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima "velike petorke", već da će se ići na smanjenje napetosti između Beograda i Prištine.

Milutinović je Tanjugu rekao da smatra da bi EU i SAD trebalo da izađu sa jasnom i konkretnom ponudom šta bi Srbija trebalo da dobije u slučaju da normalizuje odnose sa Prištinom, dok bi, kako smatra, Beograd trebalo da se drži Rezolucije 1244 i da insistira da KFOR bude garant bezbednosti Srba na KiM.

Milutinović kaže da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik premijerke Italije Frančesko Talo, vršiti pritisak na Vučića da se primeni francusko-nemački plan zato što svedočimo procesu koji je potpuno suprotan od onoga koji je bio prvobitno planiran.

"Eskalacija tenzija, mržnje i nasilja na KiM osujetila je sve planove zapadnih zvaničnika da se konačno postigne kompromis između Beograda i Prištine. Sastanak će biti pokušaj da se deeskalira situacija na terenu. Iako je prvobitno bilo zamišljeno da se proces dodatno ubrzo, sada se ide ka tome da se proces stabilizuje, a kada se stabilizuje, da tek onda može da se ubrza", rekao je Milutinović.

Sve to, kako je rekao, da se pokaže da se Zapad, EU i SAD bore da situacija ostane koliko-toliko stabilna, iako je ona izrazito složena i ima tendencija da se u potpunosti razgradi i eskalira sve ono što je bilo duboko pohranjeno između srskog i albanskog naroda na KiM.

Milutinović je istakao da je velika petorka prvo bila u Prištini sinoć, a da je danas došla u Beograd.

"Prvo se ide u Prištinu da se pokaže podrška prištinskom režimu, a onda se dolazi u Beograd da se vrše pritisci da se izađe u susret režimu Aljbina Kurtija. To je vrlo nekompatibilno. Jasno je da Aljbin Kurti, sve ovo što radi, ne može da radi na svoju ruku, već ga podržavaju zapadne zemlje - Francuska, Nemačka, Italija i druge zemlje EU", smatra Milutinović.

Dodaje da Kurti ne namerava da povuče duge cevi sa severa KiM, niti da formira Zajednicu srpskih opština, niti prestane da maltretira Srbe sa Kosova i da tu, kako je rekao, ima potpuno odrešene ruke.

"Jedino što preostaje Vladi Srbije je da insistira da KFOR budu garant sigurnosti, bezbednosti i opstanka srpskog življa na KiM. To je ono što je predviđeno Rezolucijom 1244 UN i to je nešto što je zapravo najjači argument koji Vlada Srbije može da povuče. Od ključne važnosti je da se prvo uvaži ono što Beograd zahteva. pa da se onda dalje priča o ubrzanju procesa normalizacije", poručuje Milutinović.

Kako smatra, mehanizmi normalizacije bi trebalo da budu neka konkretna ponuda koju Srbija dobija time što će normalizovati odnose sa tzv Kosovom.

"Ne vidim ništa konkretno što bi mogli da ponude, već jedino konkretno što bi mogli da urade je da kazne i jednu i drugu stranu. Plašim se da trenutno svedočimo tome. To smo mogli da vidimo, kako u štampi zapadnih zemalja i to smo mogli da vidimo i u Rezoluciji Evropskog parlamenta koja je izrazito oštra i prema Srbiji i prema tzv. Kosovu, odnosno da se uvedu restrikcije na ulaz i izlaz određenih zvaničnika u EU, da se zamrzne imovina. To su sada po prvi put konkretni instrumenti sankcija koji su sadržani u toj rezoluciji", ističe Milutinović.

On je dodao da je to loše, ali da Evropskoj uniji ne ide u prilog da udalji region Zapadnog Balkana od sebe.

Ocenio je da je incident u Banjskoj samo dodatno otežao proces normalizacije.

"Trenutno smo u pat poziciji i takva situacija će ostati u dogledno vreme dok SAD i EU ne ponude nešto čitavom regionu. Oni moraju konačno da izađu sa jasnom porukom šta je to što Srbija dobija ukoliko pristane na normalizaciju odnosa sa Prištinom. To mora da bude jasno, možda čak i nekim sporazumom da bude dogovoreno", ističe Milutinović.