28. oktobar 2023 14:04

Linta: Obaveza svih je da gaje sećanje na nevino stradale Srbe na Kazanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Obaveza svih je da gaje sećanje na nevino stradale Srbe na Kazanima

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas, povodom tridesetogodišnjice od zločina nad sarajevskim Srbima na Kazanima iznad Sarajeva, da je obaveza svih nas da gajimo sećanje na nevino stradale Srbe.

Linta je u saopštenju podsetio da se navršilo 30 godina od monstruoznih zločina nad sarajevskim Srbima, koje su pripadnici takozvane Armije BiH ubijali, a zatim bacali u jamu na Kazanima na obroncima Trebevića.

"Prema zvaničnim podacima iz jame Kazani je izvučeno 29 leševa, a postoji osnovana sumnja da je u jamu Kazani i u druge jame na Trebeviću od 1992. do 1995. godine bačeno više od stotinu tela ubijenih Srba iz Sarajeva", naveo je Linta.

Istakao je da su sarajevski Srbi stradali na mnogim lokacijama, a ne samo na lokalitetu Kazana.

"Prema izveštaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine ubijeno je blizu 3.000 srpskih civila, a 1.700 ih je teško ranjeno", dodaje Linta.

Naveo je da je od 2.907 ubijenih civila 714 ili 25 odsto ubijeno na kućnom pragu, kao i da do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci oko 260 ubijenih.

"Broj ubijenih Srba je sigurno značajno veći jer su stradale čitave porodice i nema ko da ih traži, a prema nalazima komisije u Sarajevu je bilo 211 logora i mesta zatočenja Srba u kojima su ubijani ili su mučeni na najsvirepije načine isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti", navodi Linta.

Prema njegovim rečima, za zločin na Kazanima u "montiranom procesu procesuirana je grupa pripadnika tzv. Armije BiH" i to ne za ratni zločin, nego za, kako tvrdi, ubistva ili za pomaganje u ubistvima.

"Za zločine nad Srbima na Kazanima i mnogim drugim mestima u Sarajevu nisu odgovarali ni nalogodavci ni izvršioci što jasno govori da je pravosuđe BiH etnički motivisano i u funkciji političkog Sarajeva, a bez obzira na navedne činjenice bošnjački političari uporno ponavljaju više od tri decenije najbezočnije laži o srpskoj agresiji i opsadi Sarajeva", zaključuje Linta.